Sida ska stötta företag som vill bygga solcellsdrivna minisystem i Afrika. Arkivbild. Foto: Stephen Wanders/AP/TT

Sidastöd till solenergi i Afrika ska ge miljontals människor nätuppkoppling

Publicerad

Solel i Afrika är ett sätt att hjälpa miljontals människor som inte är uppkopplade på nätet. Sida går in som lånegarant för företag som vill bygga lokala solcellsdrivna minisystem.

Pandemin har försvårat för småföretag som vill bygga solcellsdrivna hemmasystem för belysning, laddning av mobil och/eller små kraftstationer och lokala nät som kan ge el till en by. Företagen har helt enkelt fått svårare med finansiering och det är där Sida kommer in.

Svenska staten blir lånegarant

Biståndsmyndigheten ställer upp som garant för de långivare som stöttar dessa, ofta småföretag, som vill bygga elsystemen. Som mest, om alla projekt misslyckas och där inga lån betalas tillbaka, får svenska staten stå för cirka 90 miljoner kronor som lånegarant, enligt Sida.

Plan att ge ett hundratal lån

Fonden, Social Investment Managers and Advisors (Sima), som förvaltar kapitalet har ett mål på att kunna låna ut närmare en halv miljard kronor. Planen är att kunna ge ett hundratal lån på belopp mellan 50 000 och 2,5 miljoner dollar i cirka 25 länder, mestadels i Afrika, söder om Sahara, enligt Sida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer