Stölder av organ väntas öka i Kina

Publicerad

Kina ska avveckla användandet av organ för transplantation från avrättade fångar. Men bedömare varnar nu för att kidnappningar och mord kommer öka för att mätta efterfrågan på kroppsdelar

En liten kinesisk pojke vårdas just nu på sjukhus i provinsen Shanxi efter att fått sina ögon utslitna av vad polisen först misstänkte vara organtjuvar. Sexårige Guo var ute och lekte när han rövades bort och drogades. Han hittades några timmar senare skrikandes av smärta med kroppen täckt av blod.

– Ögonlocken var vända ut och in. Hans ögon var borta, sade pojkens förtvivlade pappa till kinesisk tv.

300.000 i kö

Även om motivet fortfarande är okänt var första reaktionen på sociala nätverk och i statskontrollerade medier att det troligen rör sig om illegal organhandel. Ligorna inriktar sig ofta på just barn då deras organ anses ha högre kvalitet.

Efterfrågan på organ är skriande i Kina. Runt 300.000 personer uppges stå på kö, medan endast 10.000 transplantationer genomförs varje år.

Två trender hotar nu att göra tillgången på kroppsdelar ännu mindre. I dag kommer över 60 procent av alla organ från avrättade fångar. Landet framhöll nyligen att användandet av kroppsdelar för transplantation från avrättade ska avvecklas och att skriftligt godkännande ska krävas av fången eller dennes släkt. Samtidigt har antalet avrättningar minskat till en tredjedel, drygt 3.000 per år.

Avrättas godtyckligt

Skepsisen är också stor mot hälsodepartementets nya donationssystem som ska ersätta fångorganen.

Som resultat blomstrar den svarta marknaden. Professor Maria Fiatarone Singh vid University of Sydney i Australien tror att vi kommer se fler fall av kidnappning och mord framöver.

Statskontrollerade hemliga avrättningar är dock fortfarande det mest skriande problemet, anser hon, och förklarar hur fångar i Kinas arbetsläger avrättas godtyckligt för sina organ.

– Hur tror du annars att man kan få tag på en frisk lever i Kina på en vecka, när det tar flera år i andra länder? Det är statssubventionerad direktförsäljning, säger hon kritiskt till TT.

Organhandel i Kina

Visa
  • En kropp som kan plockas på alla värdefulla organ, som lever, njurar och ögon, är värd cirka tre miljoner kronor.
  • Förra året sålde en tonåring i Kina sin njure för att kunna köpa en Iphone och en Ipad.
  • För ett decennium sedan kom cirka 90 procent av alla organ för transplantationer i Kina från fångar. Motsvarande siffra var 64 procent 2012, enligt Huang Jiefu, tidigare viceminister på Kinas hälsodepartement.
  • Förra året sprängde kinesisk polis en liga med 137 personer, varav 18 läkare, som handlade illegalt med organ. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer