Jens Stoltenberg och Magdalena Andersson höll gemensam pressträff på måndagen. Foto: Stephanie Lecocq/TT

Jens Stoltenberg: Sverige har ändrat lagar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ändrat lagar och inlett nya polisutredningar mot PKK för att tillmötes gå Turkiets krav på Sveriges Natomedlemskap. Det berättade generalsekreterare Jens Stoltenberg under en pressträff med statsminister Magdalena Andersson (S) på måndagen.

Exakt vad det är Sverige har gått med på framgick aldrig under pressträffen, men Michael Sahlin, tidigare Turkietambassadör och diplomat, säger till Sveriges Radio Ekot att det troligen handlar om en skärpt svensk hållning gentemot terrorism generellt.

– Den lagstiftning som Stoltenberg tordes syfta på skulle jag tro är den terrorlag som är mer generell och inte handlar om PKK enbart. Det är troligt att om det ska träda i kraft den 1 juli att man framhåller det som en gest också mot Turkiet.

Sahlin säger att det för Stoltenbergs del handlar om att försöka behålla momentum under toppmötet i Madrid.

”Kristallklar” syn på PKK

Under måndagen sa Magdalena Andersson att Sverige fördömer terrorister i starkast möjliga ordalag.

– Som medlem kommer vi att vara fullt ut engagerade i Natos terrorbekämpning och ta en aktiv del i de ansträngningarna. Vår syn på PKK är kristallklar: den är listad som en terrororganisation i EU och anses som det av Sverige, säger hon bland annat.

När det gäller utvisningar hänvisar hon till att det hanteras ”snabbt och noga” av rättsväsendet.

– I enlighet med europeiska konventioner om utlämning, sa Andersson.

Handlar om projiceringar på byggnader i Stockholm

Enligt en regeringstjänsteman handlar utredningarna mot PKK om en incident tidigare i juni då PKK:s flagga och ett porträtt av dess grundare projicerades på Stockholms stadshus och Globen. Utrikesminister Ann Linde kallade aktionen för en ”illvillig påverkanskampanj”.

På tisdagen ville försvarsminister Peter Hultqvist inte ge några kommentarer angående Jens Stoltenbergs uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.