Foto: Olivier Matthys/TT

Stoltenberg: Kriget kan ta flera år

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands anfallskrig i Ukraina kan pågå i flera år. Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju med den tyska tidningen Bild am Sonntag.

Jens Stoltenberg uppmanar nu omvärlden att göra sig redo för långtgående konsekvenser av Rysslands blodiga anfallskrig mot Ukraina.

– Vi måste förbereda oss på att det kan ta år. Vi får inte sluta stödja Ukraina, även om kostnaderna är höga, inte bara det militära stödet utan också stigande energi- och livsmedelspriser, säger han.

För att öka sannolikheten för att Ukraina ska kunna driva ut Ryssland ur östra Ukraina krävs modernare vapen, påtalar han.

Senare i juni planeras ett Nato-möte som ska ta upp just detta, hur Ukrainas vapenarsenal i snabbare takt ska kunna moderniseras och uppgraderas till Natostandard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.