Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Zelenskyj och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens från Vilnius. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Stoltenberg: Rysk seger största hotet mot Ukrainas Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Nato och Ukraina har kommit överens om att landet i framtiden ska bli medlemmar i alliansen och att de slipper genomgå handlingsplanen för nya medlemmar. President Zelenskyj välkomnar beskedet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg höll under onsdagen en presskonferens i Vilnius tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Stoltenberg betonade att Ukraina aldrig tidigare har varit så här nära att bli medlemmar i försvarsalliansen.

Sverige och Nato

– I dag möts vi som jämlikar. Jag ser fram emot att träffas som allierade, säger han.

Fred en nödvändighet

Natos medlemsländer och Ukraina har kommit överens om att Ukraina ska bli medlem, men att rätt förutsättningar för detta först måste komma på plats. Nato bestämmer när tiden är inne.

Man är också enig om att Ukraina ska slippa genomgå Natos handlingsplan för kommande medlemmar.

Stoltenberg underströk att det inte är upp till Ryssland om Ukraina blir medlemmar eller inte, men sa samtidigt att en rysk seger i Ukraina utgör det största hotet mot de framtida medlemskapsplanerna.

”Vi kämpar för vår överlevnad”

Zelenskyj säger att han välkomnar beskedet, men att han helst velat bli Natomedlem omedelbart.

– Vi är i krig och våra allierade vill hjälpa oss. Men vi lever under olika förutsättningar, vi kämpar för vår överlevnad. Det tvingar oss att jaga snabba framgångar, säger Zelenskyj.

Han säger sig samtidigt förstå varför kriget måste vara över för att Ukraina ska kunna bli medlemmar.

Sundström: Är nog ganska nöjd

Enligt Bert Sundström, SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandkorrespondent, var beskeden trots allt en framgång för president Zelenskyj.

– Han fick väldigt starka garantier från Nato. Jag tror att han själv förstår att längre än så kan inte Nato gå så länge kriget i Ukraina pågår. Han är nog trots allt ganska nöjd. Det är uppenbart att Ukraina kommer få hjälp under lång tid framöver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet