Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

Stoltenberg om Sveriges ansökan: ”Kan inte ge några löften”

Uppdaterad
Publicerad

Natomedlemmarna kommer att diskutera Ryssland, Kina och terrorism under det toppmöte som inleds i morgon tisdag. Dessutom vill man öka antalet stridsklara soldater till 300 000 från dagens 40 000, meddelade generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har under måndagen träffat statsminister Magdalena Andersson (S) i Bryssel för att bland annat prata om den svenska Natoansökan. Under en pressträff senare under dagen meddelade Stoltenberg att förhandlingarna med Turkiet fortsätter.

– Vi jobbar nu tillsammans på ett avtal mellan Sverige, Finland och vår allierade Turkiet för att ytterligare adressera säkerhetsfrågor: vapenexport och striden mot terrorismen inkluderat, säger Jens Stoltenberg under pressträffen.

Sverige och Nato

– Sverige fördömer terrorism i alla dess former, säger Magdalena Andersson och tillägger att PKK ses som en terrororganisation i Sverige.

Hon nämner även att Sverige inte är, eller kommer att bli, en fristad för terrorister.

På tisdag hålls också ett möte mellan Andersson, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinistö och Nato för att diskutera Sveriges och Finlands medlemskap. Stoltenberg hoppas att toppmötet i Madrid ska bidra till ”framsteg” i processen med Sverige och Finland.

– Jag är glad över att president Erdogan, president Niinistö och statsminister Andersson har accepterat min inbjudan om att mötas, säger Stoltenberg.

– Avsikten med det är naturligtvis att göra framsteg. Jag kan inte ge några löften, men vi arbetar aktivt. Men det är än så länge för tidigt att säga något om vilka framsteg det kan bli, säger generalsekreteraren på presskonferensen i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet