Stopp för fartyg i Venedig efter Costa Concordia-haveri

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan gick det italienska kryssningsfartyget Costa Concordia på grund utanför ön Giglio på den italienska västkusten. I kölvattnet av katastrofen införs nu ett förbud som stoppar fartyg av samma storlek från att trafikera Venedig.

Snart kan man inte längre njuta av åsynen av Markusplatsen från passagerardäcket på ett av de alla de enorma kryssningsfartyg som varje dag trafikerar världsarvet Venedig.

Från och med den första januari i år ska antalet passagerarfartyg som trafikerar den centralt belägna Canale della Giudecca minskas med 20 procent, och från den 1 november i år får de allra största fartygen överhuvudtaget inte längre trafikera stadens vatten, enligt den italienska dagstidningen La Repubblica.

Costa Concordia

Den italienske premiärministern Enrico Letta godkände förra året tillsammans med bland andra Venedigs borgmästare beslutet i ett försök att minska de risker staden varje dag utätts för då de enorma fartygen trafikerar dess vatten.

Farlig trafik

Protesterna mot att stora passagerarfartyg under många år tillåtits lägga till vid passagerarterminalen i stadens hjärta har under de senaste åren stadigt vuxit i styrka, och fick ny kraft efter fartygskatastrofen den 13 januari 2012, då det enorma kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund vid ön Giglio utanför Siciliens kust.  

Fartygsolyckan, där 30 människor miste livet, satte ljuset på de enorma risker Venedig varje dag utsätts för då fartygen besöker den unika staden. En del av fartygskolosserna passerar så nära som 300 meter från Markusplatsen, och en olycka av Costa Concordias kaliber skulle få katastrofala följder.

Utförde hälsningsgir

Så sent som i september 2013 passerade passagerarfartyget Carnival Sunshine, som ägs av samma rederi som det olycksdrabbade Costa Concordia, så nära som ett par meter från Markusplatsen.

Fartyget gjorde enligt uppgift en så kallad hälsningsgir inför en av rederiets största aktieägare. Samma typ av manöver orsakade fartygskatastrofen för två år sen, då Costa Concordias kapten Francesco Schettino i ett försök att imponera på fartygets passagerare gick för nära kusten, vilket ledde till grundstötningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Costa Concordia

Mer i ämnet