Currywürst – en snabbmatsklassiker i Tyskland. Foto: TT

Tyska kravet: Förbjud ”pseudo-köttet”

Uppdaterad
Publicerad

Begrepp som ”vego-schnitzel” och ”vegansk currywurst” lurar konsumenterna och bör därför förbjudas. – Jag vill inte att vi ska låtsas att detta pseudokött är verkliga kötträtter, säger Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt.

I ett land där köttstinna rätter som svinstek, korv, leberkäse och schnitzel lyser starkt på den kulinariska himlen, har de senaste årens trend att erbjuda vegetariska alternativ orsakat en hel del irritation. Åtminstone om de marknadsförs med hjälp av kött-associationer.

Kräver totalförbud

Inte minst så har de tyska slakteriernas branchorganisation stört sig så pass på orden de vegetabiliska alternativen marknadsför sig med, att man krävt ett totalförbud mot att använda termer som anspelar på charkprodukter när man namnger och gör reklam för sina produkter

Nu rycker landets jordbruksminister Christian Schmidt ut och erbjuder slaktarna stöd:

– Jag vill inte att vi ska låtsas att dessa pseudo-kött-rätter är verkliga kötträtter, säger ministern till tidningen Bild.

”Fullständigt missvisande”

På frågan om vad ministern anser om begrepp som vegetarisk schnitzel och vegansk currywurst, i vanliga fall en fläskkorv täckt av stark sås och currypulver, sade han enligt Reuters:

– De begreppen är fullständigt missvisande och lurar konsumenterna...Jag tänker arbeta hårt för att få dem bannlysta så att märkningen blir tydlig och förvirringen minskar.

EU inkopplat

Christian Schmidt, själv från Bayern i södra Tyskland, har nu enligt sin talesperson uppmanat EU-kommissionen att se över om reglerna för produktmärkning som berör mjölk och ost kan utökas till att även gälla kött. Allt för att få ordning på hur de vegetariska köttalternativen markndsförs.

– Vi vill se tydlighet och transpens på den här marknaden, som växer snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer