Foto: TT

Stor brand i franskt flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av ett flyktingläger i Grande-Synthe, i utkanterna av hamnstaden Dunkerque i Frankrike, har förstörts i en brand.

Myndigheterna säger att branden på måndagskvällen spreds bland de många trästugorna i lägret. En kraftig rökpelare syntes många kilometer därifrån.

Började brinna efter bråk

Branden ska ha brutit ut efter bråk mellan uppemot 150 boende. Bråket ska ha uppstått mellan olika grupper av flyktingar och pågått länge. Fem personer skadades, tre av dessa knivskars.

Några timmar efter bråket tog elden fart.

Polisen har dock inte velat kommentera vare sig bråket eller brandens orsaker.

Foto: TT

”Vi förlorade allt”

I slutet av mars bodde omkring 1.500 människor i det nordfranska flyktinglägret. Hundratals tvingades evakuera lägret efter den stora branden.

– Jag har förlorat alla mina dokument. Det enda jag har nu är det här pappret som säger att jag är en flykting i Frankrike, säger en irakisk flykting som kallar sig Albidani till AP.

– Vi är flyktingar här i Frankrike. Vi har ingenstans att bo. Vi förlorade allt, fortsätter han.

Byggdes av Läkare utan gränser

Lägret i Grande-Synthe byggdes förra året av Läkare utan gränser. Det har växt efter att det stora lägret som kallades ”Djungeln” i Calais slogs igen förra hösten.

Tidigare i mars sa franska myndigheter att man ville stänga lägret i Grande-Synthe på grund av bråk mellan boende och problem med att flyktingar föll offer för trafficking.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer