Rök och eld efter explosion i Iran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se explosionen i hamnstaden Bandar Abbas i Iran. Foto: Reuters/ AP

Massiv explosion vid hamnstad i Iran – minst 14 döda och över 750 skadade

Uppdaterad
Publicerad

Minst 14 personer har dött och över 750 skadats efter en stor explosion vid hamnstaden Bandar Abbas i södra Iran.

Hamnstaden Bandar Abbas i södra Iran skakades på lördagen av en kraftig explosion.

Explosionen skakade marken och hördes bort till närliggande städer. Sprängningen ska ha krossat fönster inom en radie av flera kilometer och på bilder på sociala medier syns ett stort svart rökmoln efter att explosionen inträffat.

Stadens skolor och kontor har beordrats att hålla stängt under söndagen för att myndigheterna ska kunna fokusera på räddningsarbetet när röken sprider sig i regionen.

Orsak: Explosion av containrar

”Orsaken till olyckan var explosionen av flera containrar förvarade i Shahid Rajaee Ports kajområde. Vi evakuerar och förflyttar för närvarande de skadade till medicinska center”, säger en lokal representant för krishantering till iransk statlig tv.

Explosionen tros ha skett vid Hormuzsundet i Persiska viken och en byggnad ska ha kollapsat.

Uppgifter om raketbränsle från Kina

Enligt det privata säkerhetsföretaget Ambrey hade hamnen nyligen tagit emot raketbränsle från Kina för att använda inom vapenindustrin.

”Branden var enligt uppgift resultatet av felaktig hantering av en sändning av fast bränsle avsett för användning i iranska ballistiska robotar”, skriver Ambrey i ett uttalande.

Iran har inte bekräftat att man tagit emot en leverans av raketbränsle eller gått ut med en förklaring till branden. President Masoud Pezeshkian har utfärdat en order om att brandens orsaker ska utredas.

Explosionen skedde i samma veva som Irans tredje samtal med USA i Oman om Irans kärnprogram. Det finns ingenting som tyder på att branden ska ha orsakats av en attack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.