Kraftig tornado i Kansas: ”Det såg inte verkligt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har omkommit och hundratals byggnader har förstörts av en kraftig tornado i Kansas. På klipp som sprids på sociala medier syns bilar som välts och byggnader som förstörts.

– Jag kunde inte tro det, det såg inte verkligt ut, säger Alaina Adkins som bor i området till CNN.

Under fredagskvällen drog en kraftig tornado genom staden Wichita i den amerikanska delstaten Kansas och värst drabbat är staden Andover några mil öster om Wichita. Fler än 950 byggnader ska ha stått i tornadons väg.

– Vi har många byggnader i Andover som har tagit väldigt mycket skada, säger Chad Russell stadens brandchef under en presskonferens, rapporterar CNN.

Men trots den stora materiella skadan har bara en handfull rapporterats skadade under lördagsförmiddagen. Men det kommer ta år för området att återhämta sig menar Russel.

– Tyvärr har vi varit med om det här förut.

Fler än 20 000 ska ha varit strömlösa till följd av tornadon, skriver BBC. Klipp och bilder visar förstörda hem, välta bilar och skräp från stormen.

På lördagskvällen rapporterades att tre meteorologistudenter omkommit i en trafikolycka i närheten av Oklahoma. De tre studenterna ska ha varit ute för att iaktta ovädret.

Se tornadon dra fram genom Kansas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.