Stor förödelse i Belgien: ”Människor är väldigt chockade”

Uppdaterad
Publicerad

När vattnet sjunker undan i Belgien stiger dödssiffran efter veckans stora översvämningar. Minst 23 människor har dött och den materiella förödelsen är stor.

– Allting är förstört och människor är väldigt chockade, säger SVT:s reporter Åsa Welander.

Förödelsen är stor i byar och småstäder som Pepinster, Verviers och Trooz. Bilar ligger staplade på varandra och stora mängder bråte har samlats under broar och vid strandkanter.

– Det har slutat regna och vattnet har börjat sjunka undan. Allting är förstört och människor är väldigt chockade, säger SVT:s reporter Åsa Welander, på plats i Pepinster.

Ett tiotal hus i Pepinster har helt eller delvis rasat i samband med översvämningarna, men det mest akuta läget i staden är över.

– Nu handlar det om att bli av med vattnet för att man överhuvudtaget ska kunna ta sig in till delar av staden, säger Åsa Welander.

Nationell sorgedag

Det akuta krisläget är ändå huvudsakligen förbi i Belgien, där meteorologerna nu väntar sig en vecka utan regn. I storstaden Liège rinner Meuse fortfarande farligt högt. Samtidigt är vattennivåerna fortsatt höga även på andra håll i landet, exempelvis kring Wavre, bara två mil öster om Bryssel. Där har vattnet från ån La Dyle nu flödat över i de centrala delarna av staden.

Minst 23 människor har dött i översvämningarna och flera människor saknas fortfarande. En nationell sorgedag har utlysts till på tisdag, dagen före Belgiens nationaldag, meddelar premiärminister Alexander De Croo.

– Ett tillfälle att samla oss efter de tunga händelserna, men också för att hylla den solidaritet och gemenskap som uttryckts av befolkningen, säger De Croo på en presskonferens i Bryssel enligt tidningen Le Soir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.