Fem döda efter pilbågsattacken i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer dödades och tre skadades när en man – beväpnad med bland annat pil och båge – attackerade personer i Kongsberg på onsdagen.

– Vi har information om att gärningsmannen har kommit in i hem där han också begått mord, säger åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen för NRK på torsdagseftermiddagen.

Enligt Hans Sverre Sjøvold , chef för den norska säkerhetspolisen PST, råder det inga tvivel om att onsdagens attack framstår som en terrorhandling.

– Men det är viktigt att utredningen får ha sin gång och att vi får klart för oss vad motivet är, säger han under en pressträff på torsdagen.

”Erkänner omständigheterna”

Allt talar för att gärningsmannen agerade ensam. Men ett dygn efter attacken pågår fortfarande en utredning för att säkerställa det.

Polisen har bland annat genomfört en insats mot en bostad i centrala Kongsberg, som enligt uppgifter till SVT Nyheter tillhör den misstänkte mannen.

– Det var ett antal poliser som snabbt kontrollerade bostaden. Flera av dem var civilklädda. Det är oklart vad de gjorde där, avspärrningarna är kvar men de såg mest ut att inspektera utanför bostaden, säger Oskar Jönsson, SVT:s reporter på plats.

Den misstänke har tilldelats en försvarsadvokat och häktningsförhandling planeras att hållas under fredagen. Han har erkänt händelseförloppet.

– Han erkänner omständigheterna. Att det är han som genomfört de handlingar som han anklagas för, men om han erkänner brott måste vi vänta och se, säger åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen till TV2.

Mannen misstänks för mord, och inte terrorism i nuläget.

Han har bott i Kongsberg i flera år och är känd av polisen sedan tidigare.

– Polisen har tidigare varit i kontakt med mannen, bland annat har det funnits farhågor relaterade till radikalisering. Det handlar om en konvertit till islam, säger Ole Bredrup Sæverud.

Fem döda och tre skadade

Det var strax efter klockan 18 som fyra kvinnor och en man i 50-70-årsåldern dödades i centrala Kongsberg, en timme sydväst om Oslo, på onsdagen. Ytterligare tre personer, varav en civilpolis, skadades allvarligt när en man attackerade personer i deras hem, i en Coop-butik och på gatan.

Sex minuter efter det första larmet lokaliserades den beväpnade mannen, men han kommer undan och stoppades först 18.47, 34 minuter efter det första larmsamtalet.

– Utifrån det vi vet nu verkar det som om några, troligen alla, dödades efter det att polisen var i kontakt med gärningsmannen för första gången, säger polischef Ole Bredrup Sæverud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.