Jättelik narkotikarazzia i Nederländerna – efter begäran från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tolv personer har gripits i Nederländerna, och ytterligare en i Belgien, i ett stort narkotikatillslag med kopplingar till Sverige. Stora mängder ecstacy, flera vapen och lyxbilar samt miljoner i kontanter har konfiskerats. Två av gripandena ska ha skett på begäran av svenska myndigheter, enligt nederländsk polis.

De gripna personerna misstänks ha arbetat med produktion och export av mycket stora mängder narkotika. Verksamheten har riktat sig mot Skandinavien, enligt nederländsk polis.

Razziorna mot de 13 misstänkta gjordes tidigare i veckan, och kommer efter ett omfattande tillslag i Sverige tidigare i år där tullen beslagtog cirka 500 kilogram narkotika. Först under torsdagen berättade polisen i Nederländerna om saken.

Två av de misstänkta, en 64-årig man från Utrecht och en 60-årig man från Almere i Nederländerna, greps på begäran av svensk myndigheter.

Hittade skjutvapen och bilar

I samband med de olika gripandena runtom i Nederländerna och Belgien konfiskerades bland annat en miljon euro i kontanter, två skjutvapen med tillhörande ammunition samt flera lastbilar och lyxbilar.

Holländska polisen beskriver på sin hemsida en industriell verksamhet med omfattande produktion av narkotika.

En av de inblandade personerna, en 46-årig man, greps i staden Maarssen när han var mitt uppe i produktion av ecstasy-tabletter. Där hittades maskiner med kapacitet att tillverka 18 700 tabletter varje timme.

På samma plats hittades 26 kilo färdiga ecstasypiller, samt stora mängder MDMA-pulver, färgämnen och andra produkter som används vid framställandet av ecstasy-tabletter.

Kan bli fler gripanden

Vid ett annat tillslag, i staden Aalsmeer, hittades 20 kilo MDMA och 12 000 ecstasytabletter i en förvaringsbox.

De tolv gripandena i Nederländerna gjordes i bostäder och lagerlokaler i Utrecht, Vleuten, Woerden, Maarssen, Houten, Waardenburg, Almere, Lopikerkapel, Aalsmeer. Gripandet i Belgien ägde rum i staden Peer.

Nederländska polisen skriver på sin hemsida att man inte utesluter fler gripanden i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.