TV: 75 föremål hittades i en samlares hem i en förort till Buenos Aires. Foto: Reuters

Stor nazigömma hittad i Argentina

Publicerad

I ett hemligt rum, dolt bakom en bokhylla, har Interpol upptäckt vad som tros vara den största samlingen av artefakter från Nazityskland som hittats i Argentina. Ett av föremålen misstänks ha tillhört Adolf Hitler.

Ett timglas prytt med svastikor, skallmätarutrustning och en byst av Adolf Hitler. Det är några av de runt 75 föremål som hittats i en samlares hem i en förort norr om den argentinska huvudstaden Buenos Aires.

– Vår första undersökning indikerar att detta är originalföremål, säger Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich.

Några av artefakterna har ett tillhörande fotografi. På ett av dem ses Adolf Hitler hålla i ett likadant förstoringsglas som funnits i samlingen.

– Vi har vänt oss till historiker och de säger att det rör sig om originalet (som använts av Hitler), säger den federala polischefen Nestor Roncaglia till AP.

Försöker utröna hur föremålen hamnade där

Polisen fick upp ögonen för samlaren efter att man funnit konstverk av tveksamt ursprung på ett av stadens gallerier. Det var när Interpol senare genomförde en husrannsakan hos mannen som det dolda rummet upptäcktes.

Myndigheterna försöker nu utröna hur föremålen hamnat i Argentina. Hypotesen är att de förts dit av en högt uppsatt nazist efter andra världskriget, då landet blev en tillflyktsort för de tyska krigsbrottslingarna.

Bland andra Josef Mengele och Adolf Eichmann var bosatta i Buenos Aires. Inte alltför långt ifrån det hus där föremålen hittats, konstaterar Nestor Roncaglia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer