På sin rundtur på Mars har rymdfarkosten Curiositys fångat berget Sharp som är omkring 5.500 meter högt. Mars har betydligt högre berg jämfört med jorden. Den högsta toppen på Mars är vulkanen Mons som är omkring 25.000 meter hög. I förgrunden ses Curiositys egen skugga. Foto: Scanpix

Nya bilder från Mars väcker nyfikenhet

Uppdaterad
Publicerad

Nu gör det rullande laboratoriet, marsfarkosten Curiosity (nyfiken), verkligen skäl för namnet. Forskare i världens alla hörn granskar nu nyfiket det omfattande bildmateriel Curiosity kontinuerligt skickar hem till jorden.

Fotografierna nedan är de senaste i raden bilder från Curiosity som på Nasas hemsida regelbundet uppdateras.

Frågan som väcker mest nyfikenhet är förstås om det finns eller någon gång har funnits liv på vår röda grannplanet.

Curiositys bilder kan i bästa fall ge viktiga ledtrådar för forskarna. Eventuellt avgörande pusselbitar om det funnits liv eller ej lär dock, enligt Nasa, dröja.

Finns det liv på Mars?

Mars är den planet i solsystemet som historiskt sett liknat jorden allra mest. Avståndet från solen gör planeten till toppkandidat vad gäller förutsättningar för liv. Och även om planeten i dag bokstavligt talat är död som en sten, så kan det för miljontals år sedan ha funnits liv i någon form – och det är det som Curiosity i bästa fall kan ge oss ett svar på.

Den viktigaste ledtråden finns redan. ”Rymdvarelser” är något som i allra högsta grad existerar. Det finns liv i universum – bara dessa rader är bevis nog -  och om det en gång uppstått liv på jorden, resonerar forskarna, varför då inte även på andra ställen? På andra planeter, till exempel Mars?

Enorma kollisioner

Om Curosity hittar spår av primitivt liv på Mars kan det röra sig om samma typ som på jorden eftersom planeterna under historiens gång sannolikt haft ett visst utbyte av materia. Vid stora meteoritkollisioner har mars- och jordgrus kastas upp och nått andra himlakroppar. Det, tror forskare, har underlättat utvecklingen av liv i vårt solsystem.

Frågan om liv eller inte kommer främst, men Curiositys uppdrag sträcker sig längre än så och ska försöka besvara tre andra avgörande frågor också.

Hur har Mars klimat förändrats? Spår uppvisar att det en gång funnits omfattande havsformationer – möjligen tidigare stor förekomst av vatten (som de främsta på området samfällt anser utgöra kanske den viktigaste beståndsdelen för uppkomsten av alla former av liv).

En stendöd himlakropp

I dag pekar allt mot att Mars bokstavligen är död som en sten, en frusen öken med bitande kallt väder, kraftiga vindar, värre än Sibirien och en snitttemperatur kring minus 60 grader. Med andra ord en gudsförgäten och ogästvänlig plats.

Forskarna kastar även nyfikna blickar på planetens geologi, om varför dess yta ser ut som den gör och vad som rör sig i dess inre? Slutligen ingår också framtidsblickande i Curiositys uppdrag. Finns förutsättningar för en framgångsrik kolonisering? Hur människor ska kunna landa på och framför allt under längre tid kunna leva och bo på Mars.

Nasas ”Mission Curiosity” – ett litet steg framåt för mänskligheten – har än så länge haft lyckan med sig och rullar just nu på för fullt någonstans långt där ”uppe” på Mars. Och praktiskt taget i samma ögonblick de tas är det möjligt för oss ”här nere” på jorden att ta del av av en riklig leverans av bilder som till exempel de ovan.

Curiosity – världens (världsrymdens?) mest avancerade radiostyrda bil – genomförde efter den dryga åtta månader och 53 miljoner km långa resan från jorden en lyckosam landning under gårdagen. Hittills rapporteras all avancerad teknisk utrustning med ombord fungerar precis som planerat. Mars är det första steget. Om vi finns på två planeter i stället för en så ökar det chansen för överlevnad, resonerar forskarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.