Stor pedofilskandal skakar Storbritannien

Över 1.400 barn utsattes för sexuella övergrepp under 16 års tid, samtidigt som polis och politiker vände ryggen till problemet. Det avslöjandet skakar just nu Storbritannien.

I en rapport som skrivits av Alexis Jay, professor i socialt arbete, radas de fruktansvärda avslöjandena upp efter varandra.

Barn i staden Rotherham, så unga som elva år, ska ha utsatts för gruppvåldtäkter, blivit slagna, utsatts för människohandel och fraktats runt i norra England mellan grupper av män, enligt rapporten.

”Det finns barn som dränkts in i bensin och hotats sätta eld på, hotats med vapen, tvingats bevittna brutalt våldsamma våldtäkter och hotats med att de själva skulle bli utsatta om de berättade för någon”, skriver Alexis Jay.

Ignorerades av polis när de sökte hjälp

När offren sökt hjälp hos polisen har de bemötts nonchalant, enligt rapporten. Våldtäkter av barn ska ha klassificerats som frivilligt sex. En del avfärdades som ”problemungdomar”, andra ignorerades helt. I vissa fall ska till och med föräldrar som försökt hjälpa sina barn ha blivit gripna av polis.

Det här är den fjärde rapporten som påvisar problemet med sexuella övergrepp mot barn i Rotherham, den första publicerades redan 2002, skriver BBC. Redan då fick polis och myndigheter hård kritik för att de inte tog problemet på allvar. Den nya rapporten slår fast att de känt till problemet men missbedömt omfattningen och misslyckats prioritera fallen.

En majoritet av förövarna ska ha varit män med asiatiskt ursprung. Flera anställda säger i rapporten att de känt oro för att identifiera förövares etniska ursprung, av rädsla för att bli stämplade som rasister. Andra säger sig ha fått tydliga riktlinjer från sina chefer att inte göra det.

”Avskyvärt”

Den brittiska regeringen har reagerat kraftfullt mot uppgifterna och kallat myndigheternas misslyckande med att stoppa övergreppen i Rotherham för ”avskyvärt”.

Ledaren för Rotherhams kommunfullmäktige avgick direkt efter att rapporten offentliggjorts.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer