Demonstranter till stöd för fri abort i Irlands huvudstad Dublin har klätt ut sig till karaktärer ur TV-serien the Handmaid's Tale. Foto: TT

”Stor polarisering i världen kring abortfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag har Irland en folkomröstning om sin abortlagstiftning. Vinner ja-sidan går det vidare till parlamentet. Kristina Ljungros, före detta ordförande på RFSU, ger oss en överblick på hur det ser ut med abortfrågan i världen just nu.

På Irland var det olagligt med abort fram till 2013. Året innan avled en kvinna till följd av att hon nekades abort, något som fick omvärlden att reagera starkt på Irlands lagstiftning. Man tillsatte en parlamentarisk kommitté och det är den kommittén som har rekommenderat en folkomröstning i frågan.

– Alla kolleger jag pratat med på Irland är förvånande över att det gick så pass fort till en folkomröstning, säger Kristina Ljungros som bevakat abortfrågan under en längre tid.

”Valet av Trump var ett rejält bakslag”

Ur ett globalt perspektiv ser Kristina Ljungros ökade klyftor mellan de som är för och emot abort.

– Det är en ökad polarisering för abortfrågan i världen. Valet av Trump i USA var ett rejält bakslag mot kvinnors rättigheter, inte minst globalt.

Som exempel nämner hon den amerikanska presidentens tidiga beslut att dra tillbaka hälsobiståndet till organisationer eller aktörer som berör abortfrågan.

– Samtidigt ökar engagemangen. Polen var nära på att inskränka sin redan väldigt restriktiva abortlagstiftning, men fick backa på grund av folkprotester. Liknande saker hände i Spanien och Norge.

Hör Kristina Ljungros berätta mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.