Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Såg hur en person placerades i ett pansarfordon” – hör vittnesmålet från polisinsatsen. Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Stor polisinsats i Berlin – Baader-Meinhof-medlemmar jagades

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats ägde rum i Berlin på söndagsförmiddagen. Polisen jagade Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg från Röda arméfraktionen (RAF), även känd som Baader-Meinhof-ligan. Två män greps under insatsen.

Polisinsatsen, som startade vid 07.30-tiden ägde rum i Berlinstadsdelen Markgrafendamm. Omkring 130 poliser deltog, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Niedersachsenpolisen genomför genomsökningsåtgärder tillsammans med Berlinpolisen och BKA. Dessa är kopplade till sökandet efter Ernst-Volker S och Burkhard G”. Fler detaljer kan vi inte gå ut med på grund av den pågående utredningen, skrev polisen på X.

I samband med insatsen grep polisen två personer. Polisen är förtegen om de gripnas identitet, men det rör sig inte om Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg från den ökända Baader-Meinhof-ligan. Det bekräftar kriminalpolisen i Niedersachsen för SVT Nyheter.

Från vänster: Burkhard Garweg, Daniela Klette och Ernst-Volker Staub. Foto: www.bka.de/Handout/TT

Enligt tidningen Bilds uppgifter ska skott ha avlossats, men det tonas ner av polisen.

”Vi bekräftar att det har hörts oväsen då en dörr öppnats som har uppfattats som pistolskott”, skriver kriminalkommissarie Simon Ebbertz i ett mejl.

En RAF-terrorist gripen

I måndags greps en annan medlem i den tyska vänsterextrema gruppen, 66-åriga Daniela Klette. Enligt tidningen Der Spiegel använde Klette ett italienskt pass, men kunde identifieras med hjälp av fingeravtryck. I lägenheten hittades förutom den efterlysta även ammunition och två magasin, skriver tyska medier.

Både Staub och Garweg finns med på Europols lista över mest eftersökta brottslingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT arkiv

Fakta Baader Meinhof-ligan

Baader Meinhof-ligan, eller egentligen Röda arméfraktionen (RAF), satte skräck i Västtyskland under 1970- och 1980-talen, med bombdåd, kidnappningar och över 30 mord på högprofilerade politiker och företagsledare. Ett av de mer spektakulära attentaten var sprängningen av västtyska ambassaden i Stockholm 1975, då två ambassadanställda och två RAF-medlemmar dödades.

Efter att gruppen upplöstes gick Daniela Klette under jorden tillsammans med kompanjonerna Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg.

Trion, som i tyska medier går under namnet ”RAF-pensionärerna”, misstänks för mordförsök och en lång rad väpnade rån mot livsmedelsbutiker och värdetransporter, minst något av dem så sent som 2016.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.