Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyska regeringen oroar sig över hur Ryssland ska reagera om tyska stridsvagnar skickas till fronten, säger Christoffer Wendick. Foto: Christoffer Wendick/SVT, Philipp Schulze/AP/TT

Stor press på Tyskland att skicka stridsvagnar

Publicerad

Trycket på Berlin för att skicka tysktillverkade stridsvagnar till ukrainska fronten stiger för varje dag. Även inom tyska regeringen ökar spänningen då företrädare för förbundskansler Olaf Scholz koalitionspartier öppet kräver att Tyskland skickar tanks.

Först skickade Tyskland luftvärnsartilleri med namn Gepard, sedan stridsfordon Mård och nu stiger förväntningarna på nästa pjäs i vad som låter som den tyska militärens zoo – stridsvagnen Leopard 2. Den anses av många vara den bästa och mest effektiva stridsvagnen i världen. Svenska försvarets stridsvagn 122 är en modifierad variant av Leopard.

Under fredagen träffas försvarsministrarna för länderna som bistår Ukraina med vapen på den amerikanska militärbasen Ramstein i västra Tyskland. Ukraina och många NATO-allierade hoppas att Tysklands nyutnämnde försvarsminister, Boris Pistorius, då ska ge klartecken också för Leopardstridsvagnarna. Polens premiärminister och Estlands utrikesminister hör till de som senaste tiden kritiserat Berlins tvekan. Flera europeiska länder har Leoparder som de vill skänka till Ukraina, men väntar på tillstånd från tillverkarlandet Tyskland.

Brittiskt beslut öppnade dörren för tunga offensiva vapen

Förbundskansler Olaf Scholz har hittills stått emot kraven med hänvisningen till att hans land inte vill gå före och ensamt bryta gränser för hur tunga vapen västländerna skickar till Ukraina. Men i och med att Storbritannien i början av veckan meddelade att de tänker skicka 14 stycken stridsvagnar av modellen Challenger 2 blir det allt svårare för tyska regeringen, och framförallt socialdemokraterna SPD, att hävda att man skulle gå fram ensam.

Enligt en regeringskälla i Berlin som nyhetsbyrån Reuters pratat med kan tyska regeringen tänka sig leverera stridsvagnar ifall även USA gör detta. Den amerikanska motsvarigheten till Leopard heter Abrams och drivs av en gasturbinmotor. Den är dyr och kräver mycket utbildning. USA har hittills inte presenterat några planer på att ge Ukraina Abrams.   

I Tyskland är det nu fler som stödjer förslaget att skicka stridsvagnar till Ukraina än de som är emot. Och förutom kristdemokratiska oppositionspartierna CDU och CSU finns ett växande stöd i regeringspartierna liberala FDP och de Gröna att följa Storbritannien och öppna för leverans av tyska Leopard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.