Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Italiens största tidning, Corriere della Sera, publicerade en läckt lista över vilka den italienska underrättelsetjänsten ansåg ha samröre med Ryssland, väckte det starka känslor och debatt. Foto: SVT/Domenico Mariotti

Stor risk för rysk påverkan i italienska valet

Publicerad

Risken för rysk påverkan av det italienska parlamentsvalet är stor. Det anser landets underrättelsetjänst. På en lista som läckt ut till media finns en rad personer, bland annat reportrar, som misstänks gå Rysslands ärenden.

Med mindre än tre veckor kvar till det italienska nyvalet växer spänningarna. De italienska underrättelsetjänsternas kontrollmyndighet Copasir varnar för utländsk påverkan av valet, främst rysk.

– Vi är sårbara för yttre påverkan på olika plan och vi vet att bland annat Ryssland kan spela fult, säger Adolfo Urso, högste chef för Copasir i ett uttalande.

Tidningen publicerade namnlista

Myndigheten har kartlagt journalister, bloggare, influerar, skribenter och andra, även politiker, som kan misstänkas ha samröre med ryska intressen och försöka påverka bilden av Ryssland, kriget i Ukraina och vem man bör rösta på i valet. Copasirs lista publicerades av Corriere della Sera, Italiens största tidning. Avslöjandet har väckt starka känslor och debatt även internationellt.

– Vi trodde aldrig det skulle bli ett sådant liv. Vi gjorde ju bara vår plikt. Alla seriösa medier borde ha publicerat den här listan, säger Fiorenza Sarzanini när SVT besöker Corrieres redaktion i Rom. Hon är vice chefredaktör för tidningen och säger att det allra största hotet för Italien är de namn som inte finns på listan.

Politiska kopplingar till Putin

– Vilka är de verkliga kopplingarna mellan en del av våra politiker och makten i Moskva, i Kreml? Vi vet att Salvini och hans Lega har nära band dit. Och att Berlusconi är personlig vän till Putin. Nu kan deras två partier vinna valet ihop med Giorgia Melonis Italiens Bröder. Hon lovar fortsatt stöd till Ukraina. Men vad händer efter valet när löften kan brytas?

Samtidigt påminner Fiorenza Sarzanini om att även utanför högerblocket finns stöd för Ryssland.

– Man ska minnas att Femstjärnerörelsen velat stoppa vapenleveranserna till Ukraina och var de som initierade krisen i somras, den som fällde Mario Draghi och regeringen.

”De europeiska väljarna kommer att hålla sina regeringar ansvariga ”

Ryssland har kategoriskt förnekat all inblandning i den italienska regerings fall i juli och i kommande val. Men den tidigare ryske presidenten och premiärministern Dimitrij Medvedev sa nyligen i ett uppmärksammat uttalande om de kommande valen i Europa, som det svenska och det italienska:

– Vi hoppas att de europeiska väljarna kommer att hålla sina regeringar ansvariga för hur de agerat och straffa dem i valen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.