Vulkanen ska ha sprutat aska 6 000 meter upp i luften. Samtidigt är evakueringen i full gång. Foto: EBU/Carlos James

Vulkanutbrott i Karibiska havet – befolkningen evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen La Soufrière på ön Saint Vincent i Karibiska havet har fått ett utbrott. Under natten till fredagen svensk tid fattade myndigheterna beslut om en akut evakuering.

Vid niotiden på fredagsmorgonen lokal tid var utbrottet ett faktum.

Under flera dagar har vulkanen blivit allt mer aktiv. Under natten till fredagen bedömdes situationen vara akut. På kort varsel beordrades en evakuering av områdena närmast vulkanen.

”Vårt land förbereder sig för en möjlig katastrof”, skriver Ralph Gonzales, premiärminister i Saint Vincent och Grenadinerna på Twitter på torsdagen.

”Explosivt utbrott”

Jordbävningar har känts av i området och det bedöms som ett tecken på att lava är på väg att tränga upp mot ytan, rapporterar The Guardian.

Nu är utbrottet ett faktum.

Vid niotiden på fredagsmorgonen lokal tid, omkring 15.00 svensk tid, bekräftade seismologer vid University of the West Indies på Jamaica att ett ”explosivt utbrott” börjat i vulkanen och att utbrottet fortfarande pågår. När ett utbrott väl börjat är det troligt att fler kan efterfölja under de närmaste dagarna och ibland veckorna, enligt universitet.

Enligt den lokala räddningstjänsten slungas askplymer så långt som 6 000 meter upp i luften.

Evakuerade med kryssningsfartyg

Myndigheterna uppger att ett kryssningsfartyg anlänt till ön för att hjälpa till med evakueringen. Enligt BBC hade 16 000 invånare evakuerats på fredagen.

”Evakueringen fortsätter över både land och hav under förberedelserna för att La Soufrière ska få ett explosivt utbrott”, skriver de på Twitter vid 4-tiden på fredagsmorgonen, svensk tid.

Senaste utbrottet för 42 år sedan

Ön är en del av ö-staten Saint Vincent och Grenadinerna med 110 000 invånare. Flest invånare bor i huvudstaden Kingstown som ligger på Saint Vincent.

Sist vulkanen hade ett utbrott var för 1979, för 42 år sedan, men då varnades befolkningen i god tid och ingen skadades. Vulkanutbrottet innan dess skedde 1902 och då dog över 1600 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.