I samband med det årliga firandet av segern i Andra världskriget visade Ryssland upp missilsystemet S-400. Bilden togs på Röda Torget i Moskva i maj i år. Foto: TT

Stor rysk övning med 40 miljoner civila

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska regeringen har inlett en rikstäckande civilförsvarsövning för att säkerställa att landet är ordentligt förberett i händelse av ett anfall med kärnvapen, kemiska och biologiska angrepp från väst.

Övningen pågår i flera dagar och leds av ministeriet för civilförsvaret, Emercom skriver den brittiska tidningen Independent. Mer än 40 miljoner civila och 200.000 specialister inom räddningsdivisionerna är inblandade i övningen. Emercom skriver på sin hemsida att övningen gäller strålning, kemiska och biologiska skyddet för ”personal och befolkning under nödberedskapen på viktiga och potentiellt farliga anläggningar.”

Avbrutet avtal om vapenplutonium

Förbindelserna mellan Ryssland och väst fortsätter att försämras. Rysslands president Vladimir Putin har tidigare meddelat att Ryssland avbryter en överenskommelse med USA som gäller avyttring av överskottsplutonium som kan användas till vapen, rapporterar BBC.

Kärnvapnen mer träffsäkra

Antalet kärnvapen har minskat i världen sedan det kalla kriget. Samtidigt satsar stormakterna stora resurser på att utveckla nya kärnvapen som är mer träffsäkra. Ryssland, USA, Storbritannien och andra länder satsar stora resurser bland annat på utvecklingen av en ny generation av strategiska ubåtar med kärnvapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.