Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: OceanGate Expeditions

Räddningsarbetare: Bankande ljud har hörts i sökandet efter ubåten

Uppdaterad
Publicerad

Ett bankande ljud har hörts i sökandet efter ubåten vid Titanics vrak. Bankandet registrerades var 30:e minut under tisdagen, enigt räddningsarbetarna. Det rapporterar CNN.

Myndigheterna kämpar mot klockan för att hitta den civila undervattensfarkosten ”OceanGate Titan” som försvann när den var på väg till vraket av Titanic. Fem personer finns ombord.

– Vi har cirka 40 timmar på oss innan syret tar slut, säger kapten Jamie Frederick under presskonferensen som hade sin start klockan 19:00 på tisdagkvällen.

Inget av deras tidigare försök med ekolod, flyg och skepp har lett till några resultat. Men efter att bankandet hörts under tisdagen placerades ytterligare ett ekolod ut under kvällen, rapporterar CNN. Efter det hördes ljud igen, det beskrevs dock inte som ett bankande.

Kustbevakningen kommer att samarbeta med den amerikanska flottan, den kanadensiska militären och kustbevakningen och företaget Oceangate för att hitta ubåten.

Ny robot kan bli räddningen

– Framför allt pågår sökinsatsen med skepp, flygplan och sonarbojar. Nu har ett fartyg kommit fram som kommer sjösätta en ROV, alltså en radiostyrd undervattensrobot, säger Joakim Classon, ubåtsräddningsofficer vid Första ubåtsflottiljen.

Roboten är på väg ner till platsen där vraket ligger. Man misstänker att ubåten drivit iväg eller att den kommit upp till ytan, men att besättningen är fast i farkosten.

– Även om de är på ytan är farkosten så pass liten att den kommer vattenfyllas om de öppnar någon lucka. Men det blir betydligt lättare att ta hand om dem om man hittar dem på ytan, säger Joakim Classon.

En nål i en höstack

Enligt Joakim Classon är det otroligt svårt att hitta en så pass liten ubåt på så pass djupt vatten. Man söker på en lika stor yta som delstaten Connecticut, vilket motsvarar ungefär halva Småland.

– Man måste komma ner, eller så måste de skapa ljud i vattnet som man kan höra med passiva sonarsystem på ytan, säger han.

Se SVT:s sändning från pressträffen på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem ombord på försvunnen Titanicubåt. Foto: Reuters/OceanGate

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.