Visa alla (2)

Efter flera ras: Stor spricka i norska fjället upptäckt

Publicerad

En 40 till 50 meter lång spricka har upptäckts vid det norska fjällpartiet Mannen. Flera ras har inträffat det senaste dygnet, det största drog enligt myndigheterna antagligen med sig flera hundra kubikmeter av fjället, rapporterar norska NRK.

Det har varit dramatiska timmar vid fjällpartiet det senaste dygnet. Under onsdagskvällen och natten mot torsdagen skedde flera större ras från Veslemannen, som är en mindre del av fjällpartiet Mannen, sydväst om Trondheim.

Totalt har det skett 31 stenras från Mannen det senaste dygnet. Det största var på flera hundra kubikmeter och skedde vid 22-tiden på onsdagskvällen.

Oklart hur djup sprickan är

Nu har en 40-50 meter lång spricka upptäckts vid toppen av Veslemannen, säger Einar Anda, geolog vid landets vatten- och energimyndighet NVE.

– Vi vet inte hur djup sprickan är och vi är osäkra på om detta är början på ett stort ras. Vi ser att det kommer många små stenras från det här området, säger Anda till NRK.

Plusgrader väntas – kan ge stora rörelser

De kommande dagarna väntas plusgrader och regn, något som gör att NVE förväntar sig stora rörelser i fjällpartiet.

Invånarna omkring Mannen har nu evakuerats, det är femte gången i år.

Fjället Mannen är 1 294 meter högt och ligger på västra sidan av Romsdalen i Rauma kommun. Sedan 2009 har fjället varit under extra bevakning av myndigheter och räddningstjänst då det har varit stor risk för ett stenskred.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer