Facebook anklagas för att på ett olagligt sätt skapat sig en monopolställning på sociala medier-marknaden. Foto: Mark Lennihan/ AP

Delstater väcker åtal mot Facebook – anklagas för bryta mot konkurrensregler

Uppdaterad
Publicerad

48 amerikanska delstater och myndigheten FTC väcker åtal mot Facebook. Delstaterna och FTC menar att Facebook har agerat på ett olagligt sätt för att bli dominerande på sociala medier-marknaden.

Kritiken riktas mot Facebooks uppköp av plattformen Instagram 2012 och meddelandetjänsten Whatsapp 2014, rapporterar bland andra New York Times och nyhetsbyrån AFP. De aktörer som nu väcker åtal mot Facebook menar att detta har gett Zuckerbergs bolag en monopolställning på marknaden, samtidigt som användarnas integritetsskydd har försvagats.

Nu uppmanar delstaterna och FTC, motsvarigheten till Konsumentverket och Konkurrensverket till att omedelbara åtgärder ska vidtas. Instagram och Whatsapp borde skiljas från Facebook och lagstiftning införas som hindrar att den typen av uppköp sker i framtiden.

FTC menar också att Facebook genom sina uppköp systematiskt har försökt kringgå de konkurrensregler som gäller, skriver Forbes som tillägger att åtalen är den största rättsliga utmaning som bolaget ställts inför.

– I nära ett årtionde har Facebook använt sin dominans och monopolställning för att krossa mindre rivaler och kväva konkurrensen, på bekostnad av sina dagliga användare, säger New Yorks delstatsåklagare Letita James, till New York Times.

Marknaden reagerade negativt på beskedet och Facebooks aktie hade tappat 1,9 procent när börsen stängde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.