Bjarni Benediktsson, ledare för Självständighetspartiet och Birgitta Jonsdottir, ledare för isländska Piratpartiet. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Självständighetspartiet största parti i Islands val

Uppdaterad
Publicerad

Självständighetspartiet blir största parti i Island, visar preliminära siffror. Piratpartiet som innan valet spåddes som de stora vinnarna ser inte ut att få nog med stöd för att bilda regering tillsammans med sina allierade.

Islänningarna verkade innan valet fast beslutna om att få bort den sittande regeringen i sin nuvarande form, men den styrande koalitionspartnern Självständighetspartiet har fått starkt stöd.

När omkring en tredjedel av rösterna var räknade hade Självständighetspartiet en klar ledning med 30,6 procent, Den gröna vänstern 16 procent och Piratpartiet 13,3 procent.

– Det är två saker som sticker ut. Först och främst hur bra det går för Självständighetspartiet, som verkar ha fått extra stöd i sista minuten. Jag är också förvånad över att Den gröna vänstern går bättre än opinionsundersökningarna förutspådde, säger Eva Heida Önnudottir, statsvetare vid Islands universitet, till TT.

Den gröna vänstern

Den gröna vänstern var innan valet en av de utpekade koalitionspartnerna till Piratpartiet, som inte ser ut att få lika stort stöd som förväntat. Piratpartiet som i valet 2013 fick 5 procent av rösterna, ser ut att hamna på omkring 13 procent, långt under de 20 procenten som opinionsundersökningarna innan valet visade.

Partiledaren Birgitta Jonsdottir som är på plats vid partiets valvaka vid hamnen i Reykjavik, är ändå nöjd med väljarstödet.

– Våra interna prognoser visade 10 till 15 procent så det här är på toppen av skalan. Vi visste att vi aldrig skulle få 30 procent, säger hon till Reuters.

Unga väljare

Att Piratpartiet trots allt inte verkar få ett lika starkt stöd som förväntat säger Eva Heida Önnudottir har sina förklaringar.

– Att unga människor inte röstar skadar Piratpartiet, det har ett starkt stöd bland unga. Det skulle också kunna bero på att den allmänna uppfattningen är att partiledaren inte var så bra i den sista debatten, säger Eva Heida Önnudottir.

Den isländska politiken har mer eller mindre befunnit sig i ett kaosartat läge. I våras avslöjades den dåvarande statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson och en rad höga politiker med fingrarna i syltburken – i det här fallet mer specifikt med hemliga konton i skatteparadis. Sett i ljuset av den isländska bankkraschen 2008, som skakade landet djupt, var just ett sådant avslöjande minst sagt olägligt.

– Jag tror att människor tänkte på vilken typ av regering de vill ha när de gick och röstade. Kampanjen har varit polariserad mellan oppositionspartierna som en möjlig regering eller den nuvarande regeringen med ett eller två partiers stöd, säger Eva Heida Önnudottir.

Fotnot:
SVT Nyheter publicerade i ett tidigare skede en version av denna artikel med uppgifter om att Piratpartiet, och den allians man leder, såg ut att nå egen majoritet. Denna uppgift har dock ändrats allteftersom fler röster räknats under natten mot söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer