Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora protester i Algeriets huvudstad Alger på fredagen mot presidenten Abdelaziz Bouteflika. Foto: AFP/TT

Stora demonstrationer i Algeriet

Uppdaterad
Publicerad
Närmare en miljon människor tog sig ut på gatorna i Algeriet under lördagen för att kräva presidenten Abdelaziz Bouteflikas avgång, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är sjätte helgen i rad som demonstrationer äger rum i huvudstaden Alger och dagens protester uppges vara de hittills största.

Reuters rapporterar att lokal polis uppskattat antalet människor som demonstrerat till omkring en miljon. Myndigheterna tillbakavisar dock att det rörde sig om så många.

Säkerhetstyrkor använde vattenkanoner och tårgas mot en folkmassa som vid ett tillfälle bröt igenom en avspärrning till en gata som leder till presidentpalatset. De ska dessutom vid åtminstone ett tillfälle ha jagat och slagit demonstranter efter att ungdomar kastat sten mot dem, rapporterar Reuters.

Händelserna beskrivs dock som undantag i de i övrigt huvudsakligen fredliga demonstrationerna.

Riktat mot politiskt etablissemang

Protesterna i Algeriet riktar sig främst mot landets åldrade president Bouteflika men i vidare bemärkelse också mot ett politiskt etablissemang som kritiseras för att vara korrupt och frånkopplat verkligheten.

”Avgå Bouteflika, ta Gaid Salah med dig” och ”Ut med FLN”, skanderade människorna med syftning på presidenten, arméchefen Ahmad Gaid Salah och regeringspartiet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Att folket även vänt sig mot regeringspartiet FLN och militären innebär att protesterna nu omfattar hela landets maktelit, från att till en början endast ha handlat om att den sittande presidenten ska avgå, skriver TT.

Protesterna i Algeriet

Visa

Algeriet har skakats av protester sedan den sjuklige 82-årige president Bouteflika i februari berättade att han – i strid med landets grundlag – planerade att ställa upp för en femte mandatperiod.

Han drog tillbaka sin presidentkandidatur, men sköt samtidigt det planerade valet på framtiden, varpå protesterna tog ny fart.

Demonstrationerna har varit som störst i huvudstaden, men även i andra stora städer har människor gett sig ut för att protestera.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer