En man sattes i brand på lördagen av ilskna människor som anklagade honom för att plundra. Mannen överlevde. Foto: TT

Stora demonstrationer i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Polisen avfyrade tårgas mot tusentals demonstranter i Venezuelas huvudstad Caracas på lördagen. Protesterna mot presidenten är inne på sin femtionde dag.

Enorma demonstrationer mot Venezuelas president Nicolás Maduro lamslog huvudstaden Caracas för femtionde dagen i rad.

Drygt 200.000 personer hade samlats i protestmarschen mot inrikesdepartementet på lördagen, därmed var demonstrationen en av de största de senaste sju veckorna.

Hittills har polisen lyckats hindra demonstranterna från att ta sig hela vägen fram till presidentpalatset och regeringen.

”Vi är miljontals mot diktaturen” och ”Ingen mer diktatur!”, stod det på skyltar som bars av demonstranter i Caracas.

LÄS MER: Maikol måste äta sopor för att överleva

Den 50 dagar långa protesten har varit allt annat än fredlig. Demonstranterna har uppfört barrikader av trädgrenar och stenar på motorvägen och kastat sten mot polisen som svarat med tårgas. 

Närmare 50 människor har dött sedan 1 april, omkring 2.600 har gripits. Demonstrationerna har dessutom präglats av plundring, slagsmål och annan brottslighet.  

Det råder energikris, matbrist, medicin och inflation i Venezuela. Foto: TT

– Det här har varit en massaker av folket. Ju mer förtryck, desto mer kommer vi att motstå och kämpa för Venezuela, sade oppositionsledaren Henrique Capriles, innan protestmarschen startade.'

LÄS MER: Därför protesterar så många i Venezuela

Över 90 procent av Venezuelas exportinkomster kommer från oljan.

President Maduro har suttit på sin post sedan 2013 och har sett populariteten sjunka i takt med oljepriset. Prisraset har bidragit till Venezuelas svåra ekonomiska kris, med skenande inflation och stor brist på allt från mat till mediciner.

Regeringskritikerna lägger skulden för landets krisande ekonomi på Maduro och kräver att nästa presidentval, som är planerat till sent 2018 tidigareläggs och att fängslade regeringskritiker släpps. De vill ha utländskt humanitärt bistånd för att motverka den ekonomiska krisen i landet.

I staden San Cristobal i delstaten Tachira, som gränsar till Colombia, demonstrerade mer än 40.000 människor. Maduro har tidigare i veckan beordrat 2.600 soldater till delstaten för att dämpa gatuvåldet och plundringar.

Nästan en människa om dagen har mist livet under den hittills 50 dagar långa protesten mot Maduro. Foto: TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.