Shetlandsöarna har knappt någon täckning efter ett kabelhaveri under vattnet. Foto: M. Leder/AP

Stora kommunikationsstörningar på Shetlandsöarna – undervattenskabel skadad

Uppdaterad
Publicerad

Internet, telefon och annan digital kommunikation har haft kraftiga störningar sedan en undervattenskabel mellan Shetlandsöarna och fastlandet har skadats, rapporterar brittiska medier.

Enligt BBC har polisen konstaterat att det handlar om en ”omfattande incident” efter att den södra undervattenskabeln, som går mellan Shetlandsöarna och Skottlands fastland, har kapats.

Polisen uppger vidare att internet, telefoner och datorer inte har gått att använda – något som berör både företag och hushåll på den 23000 invånare stora ögruppen, som är belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten.

Bland annat kan butiker inte ta betalt med kort. Sumburgh flygplats uppges dock vara i drift som vanligt, men passagerare uppmanas att kontakta sitt flygbolag för lägesuppdateringar.

Andra kabelbrottet

Kabelbrottet är det andra på kort tid i området. Reparationer pågår redan av en undervattenskabel mellan Shetlandsöarna och Färöarna som förstördes förra veckan, rapporterar BBC.

Frågan har nu lyfts med den brittiska regeringen. Enligt preliminära prognoser kan kabelbrottet vara åtgärdat tidigast på lördag kväll, enligt Sky News.

Enligt uppgifter till Sky News tros kabelbrott i nuläget inte ha orsakats av främmande makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.