Foto: REUTERS TV

Stora översvämningar drabbar södra Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Sydöstra Spanien har drabbats av det värsta regnovädret på 100 år, vilket har lett till stora översvämningar i regionen Valencia. Två personer har rapporterats döda och över 250 000 skolelever har tvingats stanna hemma på grund av ovädret.

Skyfall och översvämningar har de senaste dagarna drabbat områden i södra Spanien. Under torsdagen dog två personer när deras bil drogs med av översvämningar i kommunen Caudete i Valencia.

Fler än 255 000 skolelever har tvingats stanna hemma på grund av ovädret, meddelar lokala myndigheter.

Utöver Valencia har det extrema vädret även lett till översvämningar i områdena Murcia och Kastilien-La Mancha, skriver den spanska tidningen El País.

I staden Ontinyent i Valencia har det inte regnat så här mycket sedan man började göra mätningar 1917, meddelar den meteorologiska byrån Avamet. Där har 150 personer behövt evakueras från sina hem, skriver El País.

Ovädret har även förstört en bro från 1500-talet i Aielo de Malferit.

”Krävs att många saker klaffar för den här typen av väder”

Enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen är det en form av ”kall bubbla” som driver det här regnovädret – där det är kallt högre upp i atmosfären och varmt i de lägre skikten.

– Det krävs att många saker ”klaffar” i vädret för att det ska bli den här typen av väderfenomen, säger han.

Under fredagen väntas omfattande regn, samt kraftiga vindar, i södra Valencia och i norra Alicante.

– Men sedan under lördagen och söndagen kommer det här vädret att sakta men säkert att röra sig inåt mot centrala Spanien och Portugal och då kommer det bli mer uppsplittrat, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.