Stora översvämningar och jordskred i Japan

Uppdaterad
Publicerad

I Japan har de senaste dagarnas regn orsakat både översvämningar och jordskred. Prefekturerna Shizuoka och Kanagawa är värst drabbade – i vissa delar har mer regn redan fallit än det vanligtvis gör under hela juli månad.

Minst två personer har bekräftats döda och 20 personer saknas efter jordskred i staden Atami i Japan, polis och brandkår deltar i sökandet.

De två personer som har återfunnits döda sveptes sannolikt med massorna ned till havet, då de återfanns av kustbevakningen, rapporterar tidningen Asahi Shimbun.

Myndigheter har hittills beordrat evakuering för omkring 21 000 hushåll.

Bilden till vänster visar vyn vid vattenfallet Ayutsubo på lördagen, bilden till höger hur det ser ut i vanliga fall. Foto: Reuters

Bilden till vänster visar vyn vid vattenfallet Ayutsubo på lördagen, bilden till höger hur det ser ut i vanliga fall.

Krismöte

Japans premiärminister Yoshihide Suga kallade regeringen till krismöte på lördagskvällen, bland annat för att det snabbt ska kunna göras ytterligare evakueringar i regndrabbade områden längs kusten.

– Det är möjligt att det kommer fler tunga skyfall så vi måste vara vid högsta beredskap, säger Suga i ett tv-framträdande.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.