Över 500 flyg till och från Storbritannien lyfte inte på grund av tekniska problem. Foto: TT Arkivbild

Stora problem med flygledningen i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande tekniska problem med flygledningssystemet i Storbritannien stoppar hundratals flyg till och från unionen. Luftrummet var delvis stängt under arbetet att åtgärda problemen.

Totalt har hittills 271 ankommande och 232 avgående flyg ställts in under måndagen. Det motsvarar nästan en tiondel vardera av de planerade flygen, enligt BBC.

Anledningen uppges vara tekniska problem i flygledningssystemet enligt National Air Traffic Services som sköter flygledningen i Storbritannien.

Under tiden som arbetet med att åtgärda felet pågick ordnades flygplanerna manuellt, vilket innebar en större arbetsbelastning för personalen som ledde till förseningar och inställda avgångar.

Fortsatta störningar i flygtrafiken

Klockan 15:15 lokal tid meddelade NATS att de lyckats identifiera och åtgärda felet men att störningar kvarstår.

”Nu arbetar vi intensivt med flygbolagen och flygplatserna för att hantera flygen som påverkats. Våra ingenjörer kommer noga att övervaka systemet när vi återgår till normal drift”, skriver NATS i den senaste uppdateringen.

Ett flertal flygplatser, bland annat Heathrow, Stansted, Gatwick och Belfast har påverkats av kraftiga förseningar och inställda flyg.

Från Arlanda har samtliga av kvällens planerade avgångar till London ställts in.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.