Protesterna ägde rum samtidigt som EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn besökte huvudstaden i ett försök att få ett slut på det politiska dödläget i landet, som har varat i tre månader. Foto: TT

Stora protester i Makedonien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 50.000 människor gick ut på gatorna i Makedoniens huvudstad Skopje i protest mot en eventuell koalitionsregering mellan socialdemokraterna (SDSM) och det huvudsakligen etniskt albanska partiet DUI.

Protesterna ägde rum samtidigt som EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn besökte huvudstaden i ett försök att få ett slut på det politiska dödläget i landet, som har varat i tre månader.

EU uppmanar presidenten Gjorge Ivanov att ge SDSM:s partiledare Zoran Zaev i uppgift att bilda regering tillsammans med DUI, något som hittills vägrat.

I valet i december förra året fick det konservativa nationalistiska partiet VMRO-DPMNE 51 av parlamentets 120 platser, två mer än SDSM. Men de konservativa misslyckades i sina försök att bilda regering med DUI, som har rollen som kungamakare.

Zaev lyckade få DUI:s stöd och har på så sätt en majoritet i parlamentet med 67 platser, vilket banat väg för honom att bilda regering.

”Ingen tid att förlora”

”Vi behöver en ny regering omgående för reformer. Vi har ingen tid att förlora!”, twittrar Hahn.

Men president Ivanov, som står VMRO-DPMNE nära, sade nyligen att han inte kommer att ge mandat till någon som stödjer ”en plattform som underminera Makedoniens suveränitet, territoriella integritet och självständighet”.

Han syftar på det kontroversiella kravet från etniska albanska minoritetspartier, som stödjer Zaev, att albanska blir ett officiellt språk i hela Makedonien.

Etniska albaner utgör omkring en fjärdedel av landets 2,1 miljoner invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer