Demonstranter i Krakow protesterar mot den nya medielagen, som gör att utländska företag inte kan vara majoritetsägare i polska mediebolag.TVN24, Polens största tv-kanal står i centrum för debatten. Foto: Lukasz Gagulski/EPA/PAP/TT

Stora protester mot nya medielagen i Polen

Uppdaterad
Publicerad

I flera polska städer har demonstranter under helgen slutit upp bakom landets största tv-kanal. Detta efter att parlamentet i fredags godkände en ny medielag som begränsar utländskt ägande av mediebolag i Polen.

I fokus för den uppblossade debatten står TVN24, Polens största tv-kanal som ägs av amerikanska bolaget Discovery. Efter parlamentets blixtbehandling av förslaget i fredags krävs nu enbart att president Andrzej Duda ger sitt godkännande. Hans parti, regeringspartiet Lag och Rättvisa har länge haft hållningen att utländska mediebolag har för stort inflytande i Polen.

Står upp för fria medier

Under söndagskvällen demonstrerades det till stöd för TVN24 och andra oberoende medier på många platser runt om i Polen. De största manifestationerna skedde bland annat utanför presidentpalatset i Warszawa och i Krakow. Protesterna gick under parollen ”wolne media”, ”fria medier”. Bakom manifestationerna står medborgarrörelsen KOD, kommittén för demokratins försvar”, som är kritiskt mot lagförslaget och mot regeringens styre i stort.

”Det här regeringen bekämpar inte pandemi och inflation. Den kämpar mot fria medier och medborgarnas tillgång till information” skriver KOD på sin Facebooksida i samband med protesterna.

Samlar namnunderskrifter

TV-kanalen TVN24 har fått stöd från andra mediebolag och startade under söndagsmorgonen en namninsamling för övertyga Duda att underkänna lagförslaget – på söndagskvällen räknade tv-kanalen till 1,5 miljoner namnunderskrifter och enligt kanalen själva fortsätter antalet att öka.

”Attacken mot mediefriheten kommer ge långtgående konsekvenser för Polens framtid” skriver kanalen i ett pressmeddelande.

Förre EU-toppen Donald Tusk, som åter leder liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen (PO), uttryckte sitt stöd för TVN24 och oberoende medier inför demonstrationerna:

”De kapitulerade inför pandemin och höga priser, men de går i krig med fria medier”, twittrade Tusk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilken betydelse har den nya medielagen? – Hör Staffan Ingemar Lindberg, professor vid Göteborgs universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer