Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Salim Alsabbagh

Stora protester mot Netanyahu i Israel

Publicerad

Tiotusentals israeler samlades under lördagen i Tel Aviv för att protestera mot premiärminister Benjamin Netanyahu och hans regerings planer på att möjliggöra för parlamentet att med enkel majoritet avfärda beslut i Högsta domstolen.

Oppositionen och kritiker anser att planerna äventyrar hela den israeliska demokratin.

Enligt israeliska medier rör det sig om minst 100 000 människor som är ute och demonstrerar under lördagskvällen.

– Den här protesten handlar om att försvara vårt land. Människor har kommit hit för att försvara demokratin, säger en av lördagskvällens demonstranter, Israels förre premiärminister Yair Lapid, som företräder mittenpartiet Yesh Atid.

Flera demonstranter höll upp banderoller, med texter som ”Våra barn ska inte leva i en diktatur” och ”Israel, vi har ett problem”.

Förra helgen hölls också en stor demonstration mot Netanyahu och hans ultrakonservativa regering.

Den israeliska regeringen hävdar att det inte råder maktbalans och att domare och statliga juridiska rådgivare har för mycket inflytande över lagstiftning och styrning.

Protester ägde också rum i Jerusalem, Haifa och Beersheba.

Hör några av demonstranterna som SVT:s team på plats pratat med i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.