Branden på Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, har härjat sedan i söndags. Bild från en video. Foto: AP

Storbrand härjar på Kilimanjaro

Uppdaterad
Publicerad

En stor skogsbrand härjar sedan i helgen på Kilimanjaro. Naturvårdsarbetare är nu rädda för att elden ska förstöra stora delar av det bräckliga ekosystemet på berget.

Höga pelare av svart brandrök stiger från sluttningarna av Afrikas högsta berg. Elden tog fart i söndags och har nu spridit sig till ett område på runt tre kilometer i diameter, och ännu är den inte under kontroll.

Anställda i Tanzanias nationalparker kämpar – tillsammans med brandmän och hundratals frivilliga från närliggande byar – mot elden som snabbt sprids i den torra marken och de starka vindarna på berget.

Hotar flera arter

På torsdagen fick räddningsarbetarna även hjälp av helikoptrar för att stävja lågorna som hotar flera endemiska arter i såväl djur- och växtriket.

– Den här förödande branden skär genom några av Tanzanias mest värdefulla naturområden. Hela landet följer med chock utvecklingen, säger naturvårdaren Padili Mikomangwa till New York Times.

Det är oklart hur branden startade, men den tros ha uppstått vid ett läger för turister.

– Det verkar som att eld som tändes för att värma mat satte fyr på den torra marken och sedan spred sig snabbt, säger enligt BBC Pascal Shelutete, talesperson för Tanzanias nationalparker.

”Är på en helt ny nivå”

Tusentals turister vill årligen klättra upp för berget, vilket de senaste åren ökat oron för naturen på och runt Kilimanjaro. Men det är ingenting mot den förödelse den pågående branden hotar orsaka.

– Det här är på en helt ny nivå, säger Marcell Peters, som forskar om Kilimanjaros ekosystem, till New York Times.

Enligt honom kan den brända skogen leda till fler och värre bränder under de kommande åren.

Det finns inga rapporter om att någon människa har dött i branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.