Brandmän försöker bekämpa branden vid katedralen i Nantes. Foto: Reuters/TT

Storbrand i katedralen i Nantes misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

En storbrand bröt ut i den berömda katedralen i franska Nantes på lördagsmorgonen, enligt räddningstjänsten i staden. Nu misstänker åklagare att branden är anlagd och ska utreda saken.

– Jag vill veta vad som hände även om vi ännu är i ett tidigt skede, säger premiärminister Jean Castex som nu ska besöka katedralen.

Det var tidigt på morgonen som räddningstjänsten blev kallade till katedralen. På filmklipp från platsen syntes rök komma från kyrkans tak.

Över 60 brandmän var på plats och försökte bekämpa branden, rapporterar BBC.

– Skadan är koncentrerad till orgeln, som verkar vara totalförstörd. Grunden den står på är väldigt instabil och skulle kunna rasa samman, säger brandchefen Laurent Ferlay till journalister utanför kyrkan.

Utöver skadan på orgeln så skadade elden kyrkfönstren på kyrkans framsida.

Den samlade skadan är en av de saker som kan tyda på att branden var anlagd, skriver franska medier. Eldsvådan tycks ha börjat på tre platser, något som enligt åklagaren Pierre Sennes tyder på att ett brott ligger bakom.

– En vid den stora orgeln, en till höger och en annan till vänster om skeppet, förtydligar han, enligt Le Figaro.

Under kontroll

Cecile Renaud, som arbetar på ett bageri som ligger nära katedralen, berättar för fransk tv att hon sett lågor komma från byggnaden.

– Det är en chock, mycket sorgligt, säger hon.

Det är ännu oklart vad som orsakat branden, men räddningstjänsten uppgav strax efter klockan tio att den var under kontroll.

”En gotisk juvel”

Frankrikes president Emmanuel Macron ger en eloge åt räddningsmanskapet som arbetar med att släcka branden.

”Efter Notre-Dame står nu även Petrus och Paulus katedral i hjärtat av Nantes i brand. Allt stöd till våra brandmän som tar stora risker för att rädda denna gotiska juvel i hertigarnas stad”, skriver han på Twitter.

Byggdes på 1400-talet

Katedralen började byggas på 1430-talet och anses vara ett framstående exempel på gotisk arkitektur. Det är inte första gången som katedralen eldhärjas – under andra världskriget förstördes delar av kyrkan efter en bombning och 1972 förstördes kyrkans tak i en brand.

Den 15 april 2019 utbröt en katastrofal brand i katedralen Notre-Dame i Paris, som bland annat fick kyrkans spira att kollapsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.