Hundratals har tvingas fly sina hem i kanadensiska orten Lytton. Foto: EBU

Storbrand rasar i Kanada – tog över hel by på 15 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagar med extremvärme har Kanada drabbats av flera skogsbränder. Samtliga invånare i orten Lytton har tvingats evakuera.

– Branden slog bokstavligt talat ner i stan och det gick på ungefär 15 minuter, säger Jan Polderman, Lyttons borgmästare, till CTV News.

Väderstationen i kanadensiska orten Lytton visade tidigare i veckan 49,6 grader – tre dagar i rad. Det är det högsta temperaturen någonsin som har uppmätts i västra Nordamerika.

Till följd av extremvärmen rasar nu en storbrand i Lytton, en liten ort belägen drygt 25 mil i inlandet från Vancouver. Enligt rapporter från tv-stationen CTV News ska samtliga invånare blivit ombedda att evakuerats. Klockan 18.00 på onsdagskvällen, på inrådan av borgmästaren Jan Polderman, tvingades ortens 250 invånare att lämna sina hem.

Lågorna kan ha tagit hela byn

Efter evakueringen körde borgmästaren sedan tillbaka en gång till, vilket han beskriver som ”ett av de värsta besluten i sitt liv”.

– Stadskärnan var uppslukad, det var rök överallt, säger Jan Polderman.

Han tror att det finns en chans att en del av samhället har kunnat undgå branden – men han skulle samtidigt inte bli förvånad om lågorna har tagit hela byn.

– Jag hoppas bara att alla hann därifrån, säger han.

Risk för fler bränder

Myndigheterna har ännu inte kunnat få en helt klar bild av brandens totala omfattning. Lokala räddningstjänsten varnar också för fler skogbränder i provinsen på grund av de varma och torra väderförhållandena.

Enligt BBC har priovinsen British Columbia, som Lytton tillhör, registrerat över dubbla antal dödsfall de senaste fem dagarna i jämförelse med normalt. Om det beror på värmen och bränderna är dock ännu inte helt fastställt.

Redan före branden i Lytton bekämpades flera bränder i närliggande områden, enligt regionala brandmyndigheten, B.C. Wildfire Service.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.