Så här såg de neutrala förpackningarna som presenterades i Norge ut. Foto: TT

Storbritannien får neutrala cigarettpaket

Uppdaterad
Publicerad

Från och med maj nästa år kommer cigaretter att säljas i förpackningar utan loggor i Storbritannien. Neutrala tobaksförpackningar utreds också i Sverige.

Det brittiska parlamentet röstade i dag igenom ett lagförslag som gör att tobaksförpackningar från och med nästa år inte får smyckas med märkesnamn och loggor. I stället kommer alla cigaretter att säljas i likadana förpackningar med namnet och cigarettypen tryckta i diskret typsnitt. På förpackningarna kommer man också att trycka bilder som visar de skadliga konsekvenserna av rökning.

Förslaget röstades igenom med god marginal. 113 parlamentsledamöter var mot och 367 röstade för.

Företrädare för tobaksindustrin menar att lagen kommer att skapa en svart marknad.

– Det finns över 50.000 anställda i förpackningsföretagen, designbyråerna och inom återförsäljningen vars affärsverksamhet kommer att påverkas negativt. Vi är mycket besvikna över att regeringen inte har tagit hänsyn till konsekvenserna detta kommer att ha på jobben och den illegala marknaden. Neutrala förpackningar är en gåva till kriminella gäng som kommer att dränka den brittiska marknaden i billig, förfalskad tobak.

Frågan prövas av WTO

En annan av förslagets hårdaste kritiker är Nigel Farage, rökare och ledare för det EU- och invandringskritiska partiet Ukip som menar att det strider mot varumärkeslagar.

– Regeringen kommer utan tvekan att behöva använda skattebetalarnas pengar för att bestrida juridiska prövningar från tobaksindustrin på grund av den här lagen som inte har haft någon effekt på andra håll i världen, sa han enligt den brittiska tidningen The Telegraph.

I Australien har cigaretter sålts i neutrala förpackningar sedan 2012. Kort efter att lagen infördes lämnade Ukraina, Honduras, Kuba, Indonesien och Dominikanska republiken in en stämningsansökan mot landet till handelsorganisationen WTO, eftersom de ansåg åtgärden vara ett hot mot deras tobaksindustrier. WTO prövar nu frågan.

Det är fortfarande oklart om de neutrala förpackningarna har haft den avskräckande effekten som var tänkt i Australien.

Utreds i Sverige

I Sverige ska möjligheten att införa neutrala tobaksförpackningar utredas. Enligt folkhälsominister Gabriel Wikström gör de rökning mindre attraktivt bland unga.

– Vi måsta ha höga ambitioner om vi ska nå målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna. Att skapa ett rökfritt samhälle är en viktig pusselbit i det arbetet, skrev Gabriel Wikström i en artikel på DN debatt i februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer