Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunduppfödaren Tomas Fredriksson: ”Min American XL Bully älskar att leka med barnen” Foto: SVT/Reuters

Storbritannien förbjuder kritiserade hunden – finns även förslag i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen förbjöds den amerikanska kamphundsrasen American XL bully i Storbritannien. Även i Sverige har en motion lagts fram om ett förbud mot vissa sorters hundar.

– Det är den oreglerade aveln som är problemet i Sverige, säger hundcoachen Fredrik Steen.

Britter som vill ha kvar hundrasen måste ha ett speciellt tillstånd. De tvingas också koppla hundarna och förse dem med munkorg på allmänna platser.

Det är sedan någon månad tillbaka också förbjudet att sälja, byta eller avla rasen i Storbritannien.

– Det är rejäla hundar som i fel händer absolut kan vara farliga. Men det gäller nästan alla hundar av en viss storlek, säger Fredrik Steen.

Även i Sverige har det öppnats för förbud av vissa hundraser. Det i bakgrund mot den senaste tidens hundattacker i landet.

Socialdemokraterna har tidigare öppnat för ett förbud av vissa raser, skriver DN. Även Fredrik Kärrholm (M) har lagt fram en motion om förbud mot avel och import av vissa sorters hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.