Storbritannien kallar till sig Rysslands ambassadör efter flygincident

Publicerad

Brittiska UD kallade på torsdagen till sig Rysslands ambassadör efter att ryska bombplan flugit över Engelska kanalen på onsdagen. Incidenten tvingade de brittiska myndigheterna att dirigera om passagerarflyg.

De två ryska planen flög ”nära”, men ”kränkte aldrig det brittiska luftrummet”, säger en talesperson för Storbritanniens försvarsministerium, enligt Bournemouth Echo. Planen fick genskjutas av Storbritanniens flygvapen, som eskorterade dem till de var ”utanför Storbritanniens intressesfär”.

En regeringskälla säger till Reuters att manövern var ett tecken på ”en signifikant upptrappning” och en förändrad strategi, då ryska flyg tidigare höll sig till att flyga nära Skottland.

– Det var väldigt farligt. Passagerarflyg på väg till Storbritannien fick dirigeras om. Ryssarna flög med sina transpondrar avstängda vilket gjorde att de bara kunde ses på militärflygplanens radar. De har inte flugit så här långt söderut tidigare, sa tjänstemannen till Reuters.

Förra året kränkte både ryska, amerikanska och franska icke-kommersiella flyg Sveriges luftrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.