Den världsomfattande cyberattacken som drabbade tusentals datorer med operativsystem från Microsoft i maj kom från Nordkorea, säger Storbritanniens minister för säkerhet Ben Wallace till BBC. Foto: TT

Storbritannien: Nordkorea bakom cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

Den världsomfattande cyberattacken som drabbade tusentals datorer med operativsystem från Microsoft i maj kom från Nordkorea. Det säger Storbritanniens minister för säkerhet Ben Wallace till BBC.

Utpressningsviruset Wannacry infekterade datorer i omkring 150 länder genom att låsa datorns filer och kräva betalning för att de skulle återställas.

Timrå kommun drabbad

I Sverige drabbades ett 40-tal platser, däribland industrikoncernen Sandvik och Timrå kommun. Men enligt experter klarade sig Sverige bra.

I Storbritannien däremot slogs stora delar av sjukvårdssystemet NHS ut eftersom många Windowsdatorer inte var säkerhetsuppdaterade, vilket har lett till kritik.

Tidigt förekom uppgifter om att Nordkorea låg bakom attacken. Men även Ryssland pekades ut.

Relativt säker

Enligt Ben Wallace är man dock ”så säker som man kan vara” på att Nordkorea är skyldigt.

– Nordkorea var den stat som vi tror var inblandad i den här världsomfattande attacken mot våra system, säger säkerhetsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.