Storbritannien vill ha mer tid för brexit

Publicerad

Storbritannien kommer att be EU om mer tid för brexitförhandlingarna. Det brittiska parlamentet röstade med bred majoritet för regeringens förslag, men det nya datumet – den 30:e juni – blir endast aktuellt om man också lyckas rösta igenom avtalet med EU senast onsdag nästa vecka.

Storbritannien vill ha ”en teknisk förlängning” på sitt utträde ur EU och kommer nu att be unionen om lov att förlänga förhandlingstiden till den 30 juni. Godkänner EU detta blir det ingen brexit i slutet av denna månad utan först till sommaren. 412 ledamöter röstade för och 202 emot regeringens förslag.

Men det återstår fler hinder än ett ok från EU. Sista juni gäller endast om parlamentet också godkänner Theresa Mays avtal med unionen – som redan röstats ned två gånger – senast nästa onsdag. Händer inte detta kan det bli EU som bestämmer hur lång förlängningen av förhandlingstiden blir och EU har signalerat att den kan bli lång.

”Under mina konsultationer inför toppmötet kommer jag att vädja till EU:s övriga 27 medlemsländer att vara öppna för en lång förlängning om Storbritannien anser att det är nödvändigt att ompröva sin brexitstrategi och bygga samförstånd kring den”, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Vill ha kort förlängning

Theresa May försöker undvika att förlängningen löper ut efter 30 juni, eftersom det skulle innebära flera olägenheter för Storbritannien. Bland annat skulle man behöva delta i EU-valet i slutet av maj.

Statsminister Stefan Löfven (S) är öppen för en förlängning, men ser det som logiskt att i så fall ställa villkor.

– Det finns en logik i det naturligtvis, att man inte bara skjuter fram något som ser likadant ut om ett antal veckor eller månader – så att problemet är kvar, säger han på en pressträff i riksdagen.

Hur villkoren ska utformas vill Löfven diskutera med de andra EU-ledarna innan han sätter ned foten.

– Men Sverige har som princip varit för att se om vi kan hjälpa till och göra det här så bra som möjligt, tillägger han.

Samtliga EU:s medlemsländer måste säga ja till förlängningen.

Det brittiska parlamentet röstade på torsdagen också ned en rad förslag på tillägg till brexitprocessen. Bland annat sa man nej till att skjuta upp brexit för att kunna ha en ny folkomröstning och till att ge parlamentet mer makt i processen.

SVT rapporterade · Brittiska parlamentet röstar om förlängning

17.42
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om kvällens brexitomröstning.
Vi ska försöka sammanfatta vad som har hänt och vad som väntas hända så begripligt som möjligt här.
  • I går röstade en majoritet i det brittiska parlamentet mot ett EU-utträde utan avtal den 29 mars.
  • I dag röstar man bland annat om en förlängning av förhandlingstiden – som det ser ut i dag avslutas förhandlingstiden 29 mars.
17.44
Hur lång kan en förlängning bli?
Theresa May vill undvika en förlängning som löper ut efter 30 juni, eftersom det troligen skulle tvinga Storbritannien att delta i EU-valet i slutet av maj. Därför föreslår regeringen att man röstar om utträdesavtalet ännu en gång senast 20 mars. Är man då överens sätts deadline till 30 juni.
Är man inte överens före 20 mars väntas EU kräva en "tydlig avsikt" med en förlängning och att Storbritannien deltar i EU-valet – om man behöver mer tid än till sista juni.
17.47
För dem som känner att de vill ha ytterligare fördjupning till kvällens omröstning kommer en förklaring av de olika ändringsförslagen här:

Parlamentet kommer alltså att rösta om fyra ändringsförslag som lagts till förslaget från regeringen. De är följande:

”Förslag H” från Sarah Wollaston i Oberoende gruppen: Förhandlingstiden ska förlängas för att hålla en ny folkomröstning om brexit.
”Förslag I” från politiker i bland annat Labour och Konservativa partiet: Parlamentet ska ta över processen från och med onsdag för att ”hitta en väg framåt som kan samla en majoritet”.
”Förslag E” från Labours Jeremy Corbyn: Förlängd förhandlingstid – oklart hur lång – för att hitta ”majoritet om en annan inställning”.
”Förslag J” från politiker från Labour: Regeringen får inte lägga fram sitt nedröstade utträdesavtal ännu en gång.

Om förslag H går igenom blir det inga omröstningar om I och E. Om förslag I går igenom blir det ingen omröstning om förslag E.
17.55
Parlamentet ska alltså ta ställning till ett förslag om att hålla en ny folkomröstning. Det förslaget väntas dock falla, eftersom både regeringen och Labour har sagt att man motsätter sig förslaget. 

Ni kan följa debatten i spelaren här ovan. 
17.56
De som har motsatt sig förslaget om ny folkomröstning menar att det ikväll inte är rätt tidpunkt att ta ställning till det – oavsett vad de tycker om en ny folkomröstning.
18.03
Nu ska man rösta om förslag H. Förslag H handlar alltså om att förhandlingstiden ska förlängas för att hålla en ny folkomröstning om brexit. Det väntas falla.
18.13
Tack för att ni håller oss uppdaterade. Har det spekulerats i vilka chanser de olika förslagen har? Har May eller någon ur hennes regering uttalat sig om hur de tänker agera om något av förslagen det röstas om idag går igenom?
@Joel - Theresa May hoppas fortfarande på att få igenom sitt avtal som skulle innebära den kortare förlängningen. Det mest troliga är att det blir någon typ av förlängning. EU ser dock ut att vilja ha en längre förlängning.
18.16
Förslag H – om att skjuta på brexit tillräckligt för att hålla en ny folkomröstning – faller. 334 röstade mot och 85 för.
18.18
Nu röstar man om förslag I. Förslag I handlar om att parlamentet ska ta över processen från och med onsdag för att ”hitta en väg framåt som kan samla en majoritet”.
18.28
Är det inte EU som till sist bestämmer om de går med på en förlängning eller ej? Brittiska parlamentet avgör väl slutligen inte det?
@Rolle - Så är det. EU väntas säga sitt i slutet av månaden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer