Brittiska strategiska ubåten HMS Vengeance återvänder till marinbasen Clyde i Skottland. Ubåten bär Trident ballistiska kärnvapenrobotar. Foto: Crown CopyrightVisa alla (5)
Visa alla (5)

Storbritannien vill öka antalet kärnvapen med 40 procent

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien har meddelat att landet ska öka antalet kärnvapen från 180 till 260 stridsspetsar. Därmed överger landet sitt nuvarande mål som har funnits i 30 år om att minska antalet kärnvapen.

Storbritanniens strategiska och kärnvapenbärande ubåtar är det hemligaste som finns. De färdas långa sträckor i de djupa haven och har lång uthållighet under vattnet.

Det enda man vet är att minst en av dem finns ständigt till havs. Deras slagförmåga är enorm.

Hemligt lager

Den brittiska regeringen har aldrig offentliggjort vad som finns i kärnvapenlagret.

Istället har regeringen publicerat dokument eller gjort uttalanden som visat det totala antalet stridsspetsar eller procentsatser, berättar Hans Kristensen, chef för forskningen om kärnvapen vid Federation of American Scientists.

Skulle sänkas till 180

Den brittiska regeringen meddelade 2010 att landet skulle ha högst 225 stridsspetsar i lager och uppgav senare att gränsen skulle sänkas till 180 vid mitten av 2020-talet. Men det är inte längre möjligt mot bakgrund av den nuvarande utvecklingen i omvärlden, skriver regeringen i den nya kärnvapenpolicyn som presenterades på onsdagen.

Det är dock okänt hur långt minskningen av de cirka 45 stridsspetsarna har kommit. Antalet bör ha nått strax under 200, bedömer Hans Kristensen vid Federation of American Scientists.

Mot den bakgrunden är det överraskande att Storbritannien vill öka antalet stridsspetsar med hela 44 procent – från 180 till 260 redan till mitten av 2020-talet, uppger Hans Kristensen till SVT.

– Det är en besvikelse att se Storbritannien överge policyn om en minskning av kärnvapen som de har haft under de senaste 30 åren. De minskar också insynen i sin kärnvapenarsenal, säger Hans Kristensen, som anses vara en av världens ledande experter på Natoländers kärnvapenförmågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så funkar ett kärnvapen

Avskräckande förmåga

Storbritanniens kärnvapen ska fungera avskräckande. Det innebär att de är strategiska och ska avskräcka någon från anfall eftersom ett motanfall skulle bli förödande för angriparen.

Det är endast premiärministern som kan godkänna om kärnvapen ska användas.

Nya användningsområden

Enligt den nya policyn vill Storbritannien kunna använda kärnvapnen även mot stater som inte har kärnvapen, men använder nya teknologier som bedöms vara hot. Det kan vara kemiska och biologiska vapen samt cyberattacker, enligt de experter SVT talat med.

  • Storbritannien har 4 Vanguard (Trident)-ubåtar varav alltid minst en är på uppdrag till havs
  • Varje ubåt får bära max 8 ballistiska robotar med räckvidd över 740 mil
  • Varje ubåt har kapacitet för 16 ballistiska robotar.
  • Varje robot kan ha 1 till 8 stridsspetsar som kan nå olika mål
  • Varje ubåt får bära max 40 stridsspetsar
  • En stridsspets kan ha en sprängladdning på upp till 100 kiloton (Hiroshimabomben var 15 kiloton
  • En ny strategisk ubåtstyp är under utveckling och beräknas vara färdig i början av 2030-talet
  • Storbritannien äger inga robotar utan hyr dem av USA.
  • Stridsspetsarna tros vara en brittisk modifiering av USA:s stridsspetsar (W76)

Källa: Sipri/FAS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer