Demonstranter samlade vid högsta domstolen med kvinnorättsplakat i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domen har väckt starka reaktioner i Storbritannien, och har mötts av både kritik och glädje. Foto: EPA/TT

Storbritanniens HD slår fast: Könet avgörs vid födseln

Uppdaterad
Publicerad

Ditt kön definieras vid födseln och kan sedan inte ändras i juridisk mening – i alla fall om du är britt. Det slår den högsta domstolen i Storbritannien fast i en omdebatterad dom.

– Det känns som en attack mot transpersoner, säger aktivisten Heather Herbert.

Storbritanniens högsta domstol, i detta fall bestående av tre män och två kvinnor, röstade under onsdagen enhälligt för en dom som slår fast att den lagliga definitionen av vad en kvinna är avgörs av vad hon biologiskt fötts som.

Domen hyllas av vissa – och får stark kritik från andra.

En av de som är positiva är författaren J K Rowling. Hon säger att hon ”är stolt” över For Women Scotland, aktivistgruppen som drivit talan och vars linje HD valt att gå på. Rowling menar att domen skyddar kvinnors rättigheter, vilket även är vad medgrundare till gruppen Susan Smith lyfter.

– Kvinnor kan nu känna sig trygga i att tjänster och platser tillägnade kvinnor är för kvinnor, säger Smith.

Samtidigt hörs oroade röster som anser att domen undergräver viktiga mänskliga rättigheter. Transaktivisten Heather Herbert är en av dem.

– Det känns som en attack mot transpersoner, och ett steg närmare Trumps Amerika.

Termen kvinna avser biologisk kvinna

Domen kommer efter en lång juridisk kamp mellan For Women Scotland och den skotska regeringen. Den började 2018 då det skotska parlamentet röstade igenom ett förslag som skulle försäkra en jämnare könsfördelning i styrelser inom den offentliga sektorn.

For Women Scotland motsatte sig att transkvinnor skulle inkluderas som en del av kvoteringen, och argumenterade för att könsbaserat skydd endast skulle gälla personer som är födda som kvinnor.

Den skotska regeringen menade tvärtom att skyddet skulle gälla även transkvinnor och hänvisade till jämställdhetslagen ”Equality Act” från 2010. Jämställdhetslagen förbjuder diskriminering på grund av kön eller könskorrigering, engelskans gender reassignment.

Tidigare lagar

Högsta domstolens uppgift var att tolka om ordet kön gällde det biologiska eller det juridiska enligt definitionen i 2004 års lag om erkännande av könstillhörighet.

Lagen från 2004 säger att ett intyg om erkännande av kön innebär att man bytt kön ”för alla ändamål”, vilket var ett av argumenten från den skotska regeringen.

Aktivistgruppen menar istället att kön är ett ”oföränderligt biologiskt tillstånd” som ett intyg inte kan ändra.

Under onsdagen blev det klart hur HD anser att jämställdhetslagen ska tolkas, när en av domarna sade:

”Den här domstolens enhälliga beslut är att termerna kvinna och kön i Equality Act 2010 avser en biologisk kvinna och ett biologiskt kön.”

Man i grå kavaj med sladd vid örat framför en bokhylla och glob. Mörka gardiner i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den omstridda domen har tagits emot med både jubel och oro. Pontus Mattsson, Sveriges Radios Londonkorrespondent, förklarar vad de olika sidorna tycker i frågan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.