Foto: TT

Storföretag ska kunna dömas för miljömord

Uppdaterad
Publicerad

Att begå brott mot naturen måste kosta och ska bestraffas. Det menar den brittiska advokaten och miljöikonen Polly Higgins som driver på för en ny lagstiftning om miljömord.

Oljeutvinning, prospektering av skiffergas och gruvdrift  lämnar alla stora sår i naturen. Men de skador på miljön som de orsakar finns inte med i storbolagens kalkyler. Det måste det bli ändring på menar Polly Higgins.

– Vi måste tänka nytt när det gäller miljölagstifning. Vi lever i en globalisierad värld och förstörelse av livsmiljön av internationella storföretag blir sällan skyldiga eller döms i staternas egna domstolar, säger advokat och miljöaktivisten Polly Higgins.

Hon har kallats miljörörelsens nya rockstjärna och har utmnämnts till en av världens tio mest inflytelserika tänkare enligt tidskriften the Ecologist.

Vill ha lag om ekomord

Nu är hon i Sverige för att tala för en ny internationell lag som ska göra det kriminellt att förstöra och utarma miljön – lagen om ekomord – ” Ecocide”.

Polly Higgins förslag är att lagen om straff för miljömord ska bli ett tillägg i Romstadgan, det avtal som ligger till grund för Internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Där finns till exempel redan lagen om straff för folkmord. Var femte år kan man göra ett sådant här tillägg och nästa gång är 2015.

– Allt handlar om pengar. Om de stora internationella bolagen måste lägga till miljön som kostnad och vet att de riskerar att fänglsas eller böta och återställa åverkan på naturen, då kommer de att ändra sättet att agera på, tror Polly Higgins.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, är positv till Polly Higgins engagemang, men ser också en risk i att driva frågan nu när världen saknar ett globalt klimatavtal som ska förhandlas fram i Paris 2015.  

– Det får inte ta kraft från den politiska processen i klimatförhandlingarna. Klimatatet måste stå i fokus nu, säger han. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.