Räddningstjänsten arbetar med en bil som träffats av ett fallande träd i västra Tyskland. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storm drar in över Europa – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex personer har omkommit i stormen i Tyskland, Nederländerna och Belgien. Amsterdams största flygplats Schiphol ställde över 300 flyg under torsdagen. Även Storbritannien och Rumänien drabbades av hårda vindar och snöstorm, rapporterar AP.

Stormen över Västeuropa har dödat en person i Belgien. En förare dödades när ett träd kollapsade på hennes bil söder om Bryssel tidigt på torsdagen. 

Minst två personer omkom i Nederländerna, enligt AP.

Polisen i den östra provinsen Overijssel säga i ett tweet att en 62-årig man omkom på torsdagen av fallande trädgrenar. De säger att en annan man dog i staden Enschede efter att ett fallande träd träffade mannens bil.

I Tyskland har tre personer omkommit, varav två i delstaten Nordrhein-Westfalen, som drabbats hårdast av stormen, uppger Die Welt.

Den tyska statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn ställde under torsdagseftermiddagen in samtliga avgångar i hela landet på grund av stormen ”Friederike”, som den döpts till där. Stormbyar upp till 140 km i timmen ställde till med kaos i trafiken när flera person- och lasttbilar blåste av vägarna.

Flygtrafik stod still

All trafik stoppades på flygplatsen Schiphol i Nederländerna. 320 flighter har ställts in på grund av kraftig storm, med en vindhastighet på uppemot 39 meter per sekund. Delar av trafiken har kommit igång igen, men ingångarna till terminal 1 och 2 stängdes av på grund av att takplattor lossnat.

Stoppet har orsakat förseningar på många internationella flygplatser i Europa och övriga världen eftersom Amsterdams största flygplats Schiphol är en knutpunkt.

Foto: Twitter

”På grund av svåra väderförhållanden: all flygtrafik ställs in tills vidare” meddelas på flygplatsens Twitterkonto.

Tågtrafiken har också drabbats av ovädret och människor uppmanas att undvika att köra bil.

Röd varning

Den nationella vädertjänsten har gått ut med en röd varning – vilket är den högsta nivån. Tåg- och busstrafik i landet har också drabbats av ovädret och människor uppmanas att undvika att köra bil. Flera träd har blåst ner över vägar och byggnader skadats.

Britter strömlösa

I Suffolk i Storbritannien har elförsörjningen slagits ut hos 14.000 kunder, uppger BBC. I Gale rasade kraftledningar på järnvägsspåren och orsakar svåra förseningar för tusentals pendlare.

Snöstorm i Rumänien

I Rumänien tvingade snöstorm och hårda stänga dussintals skolor, flera huvudvägar och hamnar, och tusentals människor lämnades utan elektricitet. Inrikes minister Carmen Dan sade torsdagen att 32.000 människor inte hade elförsörjning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer