Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén om reaktionerna på Turkiets attackplaner. Foto: SVT

Stormakterna manar till lugn efter turkiska attacker mot kurdiska mål

Uppdaterad
Publicerad

Både Ryssland och USA manar nu till lugn efter att Turkiets president Erdogan signalerat att en större markoffensiv väntar mot kurdiska trupper i norra Syrien och Irak.

– I praktiken är det svårt för Turkiet att genomföra nån större militär operation utan iallafall något slags tyst medgivande, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Under helgen inledde turkisk militär luftanfall mot flera kurdiska mål. Flygoffensiven kommer sedan Turkiets regering anklagat kurdiska organisationer för att ligga bakom det bombdåd som utfördes i Istanbul den 13 november.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer militäraktionen att fortsätta.

– Vi har sedan några dagar greppet om terroristerna med flygplan, kanoner och drönare. Med Guds hjälp ska vi göra oss av med allihop, sa han vid en ceremoni på tisdagen.

Ryssland och USA ”överens”

Både USA och Ryssland är på olika håll djupt involverade i det konfliktdrabbade Syrien. USA stöder sedan länge kurdiska grupper i kriget mot extremislamisterna i IS och Ryssland på sin sida stöder Assad-regimen i landets blodiga inbördeskrig.

– Men Erdogan har också sagt att vi behöver inte någons godkännande för en markoffensiv, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Hör varför Rysslands och USA spelar en sådan stor roll för hur Turkiet  kan komma att agera i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.