– Det är synd. Vi fick just höra om det. Jag hoppas bara att det blåser över snabbt.
Det svaret gav USA:s president Donald Trump till SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi när han ställde en fråga om den uppblossade konflikten mellan Indien och Pakistan.
Ett vagt svar, som pekar på att USA just nu har fokus på andra delar av världen, menar Fouad Youcefi.
Ryssland och Kina i skuggan av konflikten
Kina håller delar av nordöstra Kashmir och har historiskt sett haft Pakistan som bundsförvant. Länderna har en nära relation, både ekonomiskt och militärt.
Vilken stat Ryssland väljer att ställa sig bakom är mer svårtippat. Moskva vill helst inte tvingas välja mellan Indien och Pakistan.
– För Ryssland innebär den uppblossade konflikten en prekär politisk balansgång, säger utrikesreportern Carl Fridh Kleberg.
Vilka roller tar stormakterna Kina, Ryssland och USA i konflikten om Kashmir? SVT:s utrikesreportrar förklarar i spelaren ovan.
Fakta: Kashmir
Naturskön region i västra änden av bergskedjan Himalaya, ungefär en tredjedel så stor som Sverige. Under det brittiska kolonialväldet var området en furstestat.
Vid självständigheten 1947 drog härskaren, maharadjan, ut på valet mellan att tillhöra Pakistan eller Indien. Oroligheter utbröt, båda länderna satte in militär och krig utbröt. Konflikten slutade med dödläge och en så kallad kontrollinje mellan Kashmirs norra delar, kontrollerade av Pakistan, och de sydliga delar som tagits av Indien.
Trots ytterligare två krig sedan dess gäller denna linje som provisorisk gräns än i dag.
Den indiskstyrda delen hade länge ganska långtgående självstyre, men det drogs in 2019. Delar av den pakistanska sidan kallas Azad Kashmir (”Fria Kashmir”) och har relativt stort självbestämmande inom Pakistan.
Även Kina är inblandat, och håller de ogästvänliga nordöstra delarna av Kashmir.
TT